Opleiding Inverde / Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting

Een duurzaam, klimaatvriendelijk en ecologisch verantwoord ingerichte buitenruimte staat al enkele jaren op de eerste plaats. En de interesse op het terrein is enorm. Toch zijn er niet veel professionals of tuinliefhebbers met de nodige kennis. Daarom organiseert Inverde vanaf maart 2019 voor de tweede keer de opleiding Ecologische Tuin-en Landschapsinrichting.

 


Deze opleiding is voor professionele tuin- en landschapsarchitecten, parkbeheerders, tuinaannemers en beheerders van groendomeinen, bossen en cultuurlandschappen. De opleiding is een professionaliseringstraject van twee jaar. Op het einde van de opleiding weten de cursisten hoe ze duurzame en ecologisch verantwoorde buitenruimten creëren.

Tijdens deze opleiding leer je de principes van ecologisch en klimaatvriendelijk ontwerp, aanleg en beheer toe te passen in de praktijk. Op het einde van de opleiding weet je hoe je een ecologische analyse maakt van een gebied. Een gebied kan zowel een kleine tuin als een uitgestrekt landschap zijn. Je weet hoe je concrete adviezen formuleert om de ecologische waarde ervan te vergroten. Dit advies gebeurt op drie niveaus: ecologisch ontwerp, aanleg en beheer. Je werkt twee jaar lang aan een adviesrapport voor een zelfgekozen gebied. Dat stel je samen op basis van opdrachten. Die voer je uit in het gebied. De opdrachten zijn telkens gekoppeld aan één van de lesthema’s.

In deze opleiding van twee jaar word je géén tuinarchitect of groenontwerper. Toch bespreken we heel wat onderwerpen die aan deze beroepen gerelateerd zijn. En dat vanuit een ecologische invalshoek. Doorheen de opleiding leg je contacten met je collega-cursisten en je lesgevers, stuk voor stuk erkende experten in hun vakgebied. Zo bouw je een professioneel netwerk uit.

Het inhoudelijke programma wordt opgebouwd uit drie cursuslagen:

Basisbouwstenen
Specifieke en verrijkende thema’s
Wildcards voor het opleidingsaanbod van Inverde

Onderstaande onderwerpen kunnen aan bod komen. De definitieve lijst wordt samen gesteld bij de start van de opleiding:

• Vogels en beestjes in de tuin
• Muurvegetaties en gevelgroen
• Speelnatuur
• Kunst en ecologie
• Poelen en zwemvijvers
• Klimaatadaptatie en participatie
• Zorgtuinen
• Stadsnatuur met focus op flora
• Ontwerpatelier

Inverde organiseert deze opleiding in samenwerking met de Nederlandse Stichting Oase. De lessen vinden plaats op verschillende locaties in Vlaanderen, met uitzondering van één excursie naar Nederland.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Alexandra Mannaert via 02 658 24 94.

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaald educatief verlof en/of opleidingscheques.

Inschrijven kunt u hier.

Alle informatie over deze opleiding vindt u op de website van Inverde.