Gentse azalea sieren Plantentuin Meise

Tot 8 oktober zet Plantentuin Meise de Gentse azalea in de schijnwerpers in het Kasteel van Bouchout. Tien dagen lang kan de bezoeker genieten van de verrassende veelzijdigheid qua decoratie van de Gentse azalea.


In verschillende kamers van het historische kasteel is de Gentse azalea in al zijn pracht te bewonderen. Langs de oprijlaan en op de binnenkoer van het kasteel vormt de Gentse azalea een echte blikvanger. De Tuinwinkel van de Plantentuin verkoopt dit Europees erkend streekproduct tijdens de duur van de tentoonstelling.
Dit initiatief gaat uit van PAK (Project Azalea Kwaliteit), de Vereniging van Vlaamse Azaleatelers (VVA), het Scheppersinstituut Wetteren en Plantentuin Meise. Vrijwilligers van PAK en VVA hielpen mee met de opbouw van de verschillende installaties. De tentoonstelling wordt gesponsord wordt door de VLAM (Werkgroep Gentse azalea)


Erkend streekproduct
De azalea kwam eind 18e eeuw voor het eerst vanuit China en Japan naar onze streken. Net op dat moment was de sierteelt in de regio rond Gent in volle bloei. Dit in combinatie met de nabijheid van de stad en de goede infrastructuur vormde de ideale voedingsbodem. Neem daarbij dat het klimaat en de bodemsoort (een zanderige bodem) de azalea wel op het lijf geschreven leken. En ziezo, de Gentse azalea was geboren! Dankzij talrijk onderzoek en veredeling is het aanbod tegenwoordig enorm. De Vlaamse telers spelen hierin een zeer belangrijke rol.Vandaag komt bijna 85% van de Europese azalea’s uit Oost-Vlaanderen. De Gentse azalea werd dan ook in 2010 erkend als BGA (Beschermde Geografische Aanduiding). Daarmee was de Gentse azalea het eerste Europese sierteeltproduct dat deze erkenning kreeg. Om een azalea als Gentse azalea te mogen aanbieden, moeten zowel de plant als de teler aan strenge kwaliteitseisen  beantwoorden.

Vlaamse horticultuur
Plantentuin Meise streeft ernaar om een uithangbord te zijn van de Vlaamse horticultuur en het rijke erfgoed in deze sector. De samenwerking rond de Gentse azalea ligt dan ook helemaal in de lijn van deze visie. Dit evenement maakt het mogelijk om de Vlaamse/Belgische expertise van vandaag op een dynamische en voor het publiek aantrekkelijke manier in de kijker te zetten.


www.plantentuinmeise.be