Oostends park vernoemd naar topwiskundige Jean Bourgain

Het Vogelzangpark in Oostende wordt het Professor Jean Bourgainpark. Daarmee wordt de wiskundige Jean Bourgain in zijn geboortestad postuum geëerd.

Bourgain werd in 1954 geboren in Oostende. Hij liep er school aan het Koninklijk Atheneum. Vier jaar nadat hij in 1979 op zijn 23ste een doctoraat had behaald aan de Vrije Universiteit Brussel, werd hij benoemd tot professor. Hij verdiepte zich in meerdere wiskundedomeinen. Zijn aandacht ging onder meer uit naar de zogeheten Banachruimtes, een theorie die in de computerwetenschappen werd gebruikt om data te comprimeren.


In de loop van zijn carrière sleepte de wiskundige meerdere prijzen in de wacht. Op de Salem-prijs in 1983 volgden de Damry-Deleeuw-Bourlart-prijs (1985) en de Elie-Cartan-prijs (1990). Zijn grootste onderscheiding werd hem toegekend in 1994, toen hij de Fields-medaille ontving. Dat is de grootste onderscheiding in de wiskunde, vergelijkbaar met de Nobelprijs. Sinds 1994, zelfs nog vóór de Fieldsmedaille zijn prestige vergrootte, werkte hij aan het ‘Institute for Advanced Study’ in Princeton. Albert Einstein was een van de stichters van de onderzoeksinstelling. In 2002 zag hij zich bevorderd tot departementshoofd van Einsteins mathematisch nalatenschap.

Bourgain overleed op 22 december 2018 aan kanker. Hij werd 64. Lees hier een hulde van wiskundige Dirk Huylebrouck aan een van zijn voorbeelden.