Lageschaar Vaste Planten

Ontwerpen met inheemse planten

Het effect van hitte en droogte laat zich in steden versterkt voelen. Gebouwen, huizen, wegen en stenen veroorzaken hitte-eilanden, omdat ze zonlicht absorberen en warmte vasthouden. s Avonds koelt het om die reden in steden veel langzamer af. Tijd dus om te vergroenen, het liefst met inheemse planten.

In de stad is er grote behoefte aan groen dat de leefomgeving van bijen, vlinders, vogels en andere dieren verbetert. Het project ‘Wild at Heart’ van Lageschaar Vaste Planten haakte daarop in met een combinatie van inheemse vaste planten en reguliere vaste planten. Een vernieuwende aanpak, waar vier jaar onderzoek aan voorafging.


Laurens Lageschaar: “De vraag naar toepassing van inheemse planten in beplantingsontwerpen neemt al langere tijd toe. Wij hebben ons verdiept in hoe we die planten kunnen toepassen in tuinen en in het openbaar groen en welke soorten daar het meest geschikt voor zijn. Want ook met inheemse planten kun je een ontwerp maken dat het hele jaar kleur en structuur geeft.”

De combinatie van inheemse vaste planten met gangbare vaste plantsoorten verhoogt de biodiversiteit en zorgt het hele jaar door voor een aantrekkelijk beeld. Daarnaast heeft deze combinatie een lange levensduur en weinig onderhoud nodig. Het naturalistische beplantingsontwerp dat op de Floriade te zien was, kan in elk tuinontwerp worden toegepast; of het nu om een grote of kleine tuin gaat, om openbaar gebied of de particuliere tuin.

inheemse vaste planten van Lageschaar
Lageschaar Vaste Planten