De bloemen van de toverhazelaar, Hamamelis, bloeien meestal op kale takken. Oude exemplaren groeien hoog en breed, waardoor je tussen kleurrijke, geurige wolken wandelt. ©Arboretum Kalmthout (archiefbeeld)

Wereldberoemde toverhazelaars in bloei in Arboretum Kalmthout

De winterbloeiende toverhazelaars, oftewel Hamamelis, zijn het pronkstuk van provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie op het Europese vasteland. Bezoekers kunnen er elke dag de betoverende wintersfeer opsnuiven en om 14 uur deelnemen aan een rondleiding.

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om tot een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een botanisch vuurwerk, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin. Geen betere redenen dus voor een bezoek aan een écht Hamamelisfeest.


Ontdek de zoete wereld van de toverhazelaars

Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren uit de Hamameliscollectie. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein.

Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden goed zichtbaar opgesteld. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 120 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

Bezoekers kunnen de toverhazelaars van Arboretum Kalmthout op eigen gelegenheid ontdekken of aansluiten bij een rondleiding met een gids, dagelijks om 14 uur of op een tijdstip naar keuze via reservatie.
Bezoekers kunnen de toverhazelaars van Arboretum Kalmthout op eigen gelegenheid ontdekken of aansluiten bij een rondleiding met een gids, dagelijks om 14 uur of op een tijdstip naar keuze via reservatie. ©Arboretum Kalmthout (archiefbeeld)

Jelena’s mooiste

Wereldwijd beheert Arboretum Kalmthout het stamboek van de Hamamelis-cultivarnamen. Alle nieuwe variëteiten worden hierin voor het eerst genoteerd. Hamamalis x intermedia ‘Jelena’ is een cultivar genoemd naar Jelena Kovačič-De Belder, stichtster en grondlegster van Arboretum Kalmthout. De Sloveens-Belgische plantendeskundige die samen met haar man Robert De Belder het arboretum tussen 1953 en 2003 zijn huidige vorm gaf, ontwikkelde heel wat bijzondere, nieuwe toverhazelaars en zette Arboretum Kalmthout op de botanische wereldkaart met haar succesvolle experimenten.

Deze winter staan in de arboretumtuin de toverhazelaars die haar naam dragen in de kijker:Hamamelis ‘Jelena’ en ‘Sister Jelena’. De koper-oranjekleurige en goed geurende toverhazelaar ‘Jelena’ gooide al van in het begin hoge ogen. Sinds 1955 draagt deze plant een Award of Garden Merit, het keurmerk van de Britse Royal Horticultural Society.

BEZOEK DE HAMAMELISFEESTEN
5 januari t.e.m. 29 februari 2024, elke dag van 10 tot 17 uur
Provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout
Heuvel 8, 2920 Kalmthout
www.arboretumkalmthout.be