Ontharde voortuin in Herentals wint hoofdprijs campagne Van tegel naar egel

Maar liefst 99.792 uitgebroken tegels werden er via de website vantegelnaaregel.be geregistreerd. Daaronder ook de klinkers van de voortuin van Liesbeth en Paul uit Herentals. Dankzij hun ontharde en groene voortuin winnen zij de hoofdprijs van de campagne ‘Van tegel naar egel’: een uniek kunstwerk van de hand van Herr Seele ter waarde van 3.000 euro.

Paul en Liesbeth uit Herentals braken na de aankoop van hun rijwoning in Herentals de beklinkerde voortuin uit om plaats te maken voor een waterdoorlatend alternatief. De ene helft werd opgevuld met fijne kiezel, met onderin waterdoorlatende chape, de andere helft kreeg een groene invulling met planten, struiken en een kleine boom. Zo creëren ze schaduw en kan het hemelwater op natuurlijke wijze terug in de bodem insijpelen. Het idee voor deze natuurlijke voortuin kwam van Liesbeth en Paul zelf, werd keurig uitgetekend door de overbuur-architect en vakkundig uitgevoerd door de zoon van Paul, een tuinaannemer.


Sensibilisering rond ontharding

De campagne Van tegel naar egel werd in 2021 in het leven geroepen door plattelandsvereniging Landelijke Gilden, vereniging voor tuinaannemers Groen Groeien, Sint- Fiacre en AVBS (de sierteelt- en groenfederatie van Boerenbond) met steun van VLAM en FERM. Deze verenigingen sloegen de handen in mekaar om de Vlaming bewust te maken van het aantal vierkante meters ontharding en het belang van meer groen. De voordelen van zo’n groene tuin zijn immers eindeloos: een betere waterhuishouding, meer biodiversiteit, meer comfort door extra schaduw op warme dagen, verhoogd mentaal welzijn door een groene omgeving, meer leven in de tuin.

Bron: landelijkegilden.be