Hortus Ganda, een groene leefwereld voor studenten

 

Op de voormalige industriële site van de Ganda Molens, aan de rand van het Gentse stadscentrum, prijkt sinds enige tijd een gloednieuw Upkot-gebouw. De architectuur van het U-vormige studentencomplex verwijst naar het beeld van een appel. De volledige binnenruimte is opgevat als een weelderige stadstuin.

Na sloop van de oude molens en silos aan de Stropkaai te Gent werden drie afzonderlijke delen voor projectontwikkeling gecreëerd. De volledige terreinoppervlakte wordt als groene long voorzien, als voluptueuze buitenruimte die ook wel “Hortus Ganda” wordt genoemd. Een weelderige tuin werd aangeplant en voorzien van diverse faciliteiten voor de bewoners zoals een privatief terrasje, hangmatten, zitblokken, een vuurplek en een basketbalveldje. De brandweerweg ligt onzichtbaar ingebed in een groene corridor waar bewoners elkaar ontmoeten.


De gebouwen werden ontworpen door a154 architecten, het landschapsontwerp is van Studio Basta, Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor technische uitwerking van het ontwerp en de werfopvolging.

“In Hortus Ganda gaan we op zoek naar een groene leefwereld voor studenten,” aldus Studio Basta. “We vermijden achterkanten, integreren subtiel functionele noden en zorgen voor een programma op maat van studenten. De noodzakelijke brandgang wordt een groene corridor waar studenten elkaar ontmoeten. Er is ruimte voor een privatief terrasje, hangmatten, zitblokken, vuurplek en basketbalveldje. Elke studentenkamer geniet van een zicht op een groene buitenruimte. De beplanting verzoent context met zijn gebouw, zoals een student met een pils…”

Meer info: upkot.be