OMGEVING wint LILA Publieksprijs

OMGEVING uit Antwerpen heeft de Public Choice Award gewonnen in de categorie ‘Bureau’ van de tweede editie van de Landezine International Landscape Award. De Landezine International Landscape Award 2017 ging naar het Nederlandse bureau H+N+S landschapsarchitecten. Het Saint Ouen Park at the Docks in Parijs, ontworpen door het  Franse Agence Ter, won de award in de categorie ‘projecten’.

Landezine, een internationaal platform ter promotie van landschapsarchitectuur, heeft de Landezine International Landscape Award (LILA) voor de tweede keer uitgereikt. Ruim honderd internationale landschapsarchitectenbureaus deden mee in de categorie ‘bureau’. Voor de categorie ‘project’ werden 149 projecten aangemeld.


Categorie Bureaus

In deze categorie won het Nederlandse H+N+S landschapsarchitecten de eerste prijs. Volgens de jury heeft H+N+S op succesvolle wijze het denken over grote landschappelijke projecten gestimuleerd, waarbij diverse aspecten zoals energie, omgeving, welzijn en esthetiek op een geïntegreerde wijze aan bod komen. De jury prijst het bureau voor het consistent oeuvre van gedurfde interventies in het landschap, vaak met ingenieuze en innovatieve oplossingen. Het is een relevante kracht in onze gemeenschappelijke taak om nieuwe gereedschappen te vinden en te ontwikkelen, waarmee we de uitdagingen met betrekking tot het landschap, vandaag en in de toekomst, kunnen overwinnen.

Bekende projecten van H+N+S zijn onder meer Park Buitenschot, Rivierpark Ruimte voor de Waal, Nijmegen en het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

 

 

Volgende bureaus kregen een eervolle vermelding

SLA (Denemarken) voor hun effectieve aanpak om natuur naar een stedelijke omgeving te brengen, met bijzondere aandacht voor grote hoeveelheden water.

 

Novo Nordisk Nature Park

 

Agence Ter (Frankrijk) voor hun unieke, slimme en conviviale landschappen, en de manier waarop ze steeds nieuwe uitdagingen aangaan en nieuwe oplossingen voor nieuwe problemen aanreiken.

Peuple de l’Herbe Park, Chanteloup

 

SCAPE (New York) voor de manier waarop ze infrastructuur tot nieuw leven brengen en publieke landschappen realiseren.

Buffalo Niagara Medical Campus Streetscape
Categorie Projecten

In de categorie ‘Projecten’ won het Franse Agence Ter de eerste prijs met het Saint Ouen – Park at the Docks in Parijs. Het gaat om een 100 ha groot vastgoedproject op een vroeger industrieterrein langs de oevers van de Seine net buiten Parijs. Het park zelf is 12 ha groot en bestaat uit een mix van enerzijds natuur en anderzijds tuinen, speel- en ontmoetingsruimte voor de omwonenden, met veel aandacht voor met ingenieuze oplossingen voor waterberging. De jury omschrijft het project als “een optimistische antwoord op vragen met betrekking tot sociale gelijkheid en waterberging.”

 

Volgende projecten kregen een eervolle vermelding.

• De Chicago Riverwalk van SASAKI en Ross Barney. In de woorden van de jury gaat het om een stedelijke ruimte van hoge kwaliteit, zeer goed ontworpen en gebouwd, waardoor de leefbaarder en voetgangersvriendelijker wordt.

 

• Het Park am Gleisdreieck van Atelier Lodl in Berlijn. Volgens de jury is het een prachtig project van een groene stadsoase die verschillende wijken met elkaar verbindt en op een schitterende manier inspeelt op de aanwezige stedelijke infrastructuur.

 

• Het Dialogue Center Przelomy van het bureau KWK Promes. Het is volgens de jury een prachtig landmark en een genereus publiek stadslandschap.

 

 

Publieksprijs

Ook bezoekers van de Landezine-site konden hun stem uitbrengen.

• De LILA Public Choice Award in de categorie ‘Bureaus’ ging naar het Belgische Omgeving.

C-Mine, Genk

 

• In de categorie ‘Projecten’ ging de publieksprijs naar het Nørreport station in Kopenhagen, een project van COBE, Gottlieb Paludan & Bartenbach.

 

Een uitgebreide beschrijving van alle bureaus en projecten vindt u op de website van de LILA-Award.