Landartpark als geluidsbuffer bij Schiphol

Stichting Mainport en Groen en Schiphol hebben vlak Bij de luchthaven van Schiphol is een ‘Landartpark’ aangelegd waar recreatie, kunst en reductie van grondgeluid op een bijzondere manier met elkaar verweven zijn.

Het Landartpark Buitenschot maakt onderdeel uit van ‘Het Groene Carré’ in de Haarlemmermeer, een raamwerk van groengebieden rondom Schiphol en de Polderbaan. Het gebied (33 hectare) is van de Stichting Mainport en Groen, een stichting die investeert in recreatieve voorzieningen en groen voor inwoners en bezoekers van het gebied rond Schiphol.


In Landartpark Buitenschot zijn structuren van grondribbels aangelegd waardoor een parklandschap ontstaat met doorkijkjes, zichtlijnen en beschutte plekken. Het ontwerp maakt het park zelf tot een vorm van kunst (landschapskunst), maar kunst maakt ook onderdeel uit van het park. Beeldend kunstenaar Paul de Kort ontwierp speciaal voor Buitenschot een tweetal kunstwerken. Met deze kunstwerken heeft hij de betekenis van geluid en geluidsgolven zichtbaar en beleefbaar weten te maken. Op twee piramides staat bijvoorbeeld een ‘Luisterend Oor’, een parabolische schotel waar je in kunt staan. Wie in het brandpunt van de parabool staat, neemt omgevingsgeluiden versterkt waar.

Bijzonder is dat de grondribbels in Buitenschot een dubbele functie hebben; ze dragen ook bij aan de reductie van grondgeluid. De grondribbels maken onderdeel uit van een breder plan ‘Landschapsontwerp’ van Schiphol, naar een innovatief idee van TNO.
Landartpark Buitenschot is aangelegd voor inwoners en bezoekers van het gebied rondom Schiphol. Er ligt een wandelpad, een fietspad en langs de rand een ruiterpad.

www.schiphol.nl/InDeSamenleving/BaangebruikGeluid/ProjectenSchipholGrondgeluid1/Buitenschot.htm