Nike Laakdal: Grootste groene gevel ter wereld
Aan het nieuwe Europese distributiecentrum van Nike in Laakdal, groeit de grootste groene gevel ter wereld. De groene wand heeft een oppervlakte van meer dan 2.000 vierkante meter met 100.000 planten.
Het project is het resultaat van de samenwerking tussen architectenbureau Jaspers-Eyers en Partners (Hasselt), ontwerpbureau Pauwels en de ingenieurs van Arcadis.
Lowbay gebouw
Het ‘lowbay-gebouw’, dat dienst doet als opslagruimte, is georiënteerd naar het park en is er door middel van een groene gevel mee verbonden. Die gevel wordt doorgetrokken naar het kantoorgebouw, gelegen aan de westkant (snelweg). “De elementaire bouwvolumes krijgen hun architecturale kwaliteit door de toevoeging van een tweede gevel,” aldus Jaspers. “Deze gevel krult zich als een slang rond de terrassen van het lowbay-gebouw. Hij verbindt de volumes met elkaar op een dynamische manier en zorgt voor samenhang in het hele concept.”
Het nieuwe gebouw werkt met hernieuwbare energie afkomstig van onder andere zonnepanelen, windturbines en geothermie.
Duurzame groene gevel
Nike eiste een duurzame groene gevel met zo min mogelijk watergebruik. Na een uitgebreide inventarisatie van beschikbare systemen is er gekozen voor LivePanel van Mobilane. Voor installatie en onderhoud van de groene gevel is BSI Bomenservice uit Baarn verantwoordelijk. De plantenwand voorziet in een geïntegreerd irrigatiesysteem dat permanent zorgt voor voldoende vocht en plantenvoeding.
De groene wand bestaat uit een modulair systeem, is niet grondgebonden en bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes.
Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst dat tevens dient als waterbuffer. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een capillair watergeefsysteem dat wordt aangestuurd door sensoren in de wand.
Het toegepaste gevelsysteem bevat een zorgvuldig geselecteerd plantenassortiment met onder meer Alchemilla, Bergenia, Campanula, Geranium en Nepeta.
Ook aan de biodiversiteit is gedacht. Zo zet Nike schapen in om het landschap te onderhouden en bestuiven bijen uit lokale korven de bloemen op en rond de campus.