NIKE Campus genomineerd voor World Architecture Festival Awards

Het nieuwe distributiecentrum van Nike in Laakdaal is genomineerd voor de prestigieuze World Architecture Festival Awards.

Projecten uit 68 landen zijn geselecteerd voor de awards van het World Architecture Festival. De winnaars zijn genomineerd in meer dan dertig categorieën en worden bekendgemaakt tijdens het festival, dat plaatsvindt van 15 tot 17 november in de Arena Berlin.


NIKE Campus

De NIKE European Logistics Campus (ELC) in Ham is een vooruitstrevend en duurzaam distributiecentrum. Het ‘lowbay-gebouw’, dat dienst doet als opslagruimte, is georiënteerd naar het park en is er door middel van een groene gevel mee verbonden. Die gevel wordt doorgetrokken naar het kantoorgebouw, gelegen aan de westkant (snelweg). Deze gevel krult zich als een slang rond de terrassen van het gebouw. Het is met een oppervlakte van meer dan 2.000 vierkante meter de grootste groene gevel ter wereld. De groene wand bevat meer dan 100.000 planten en bestaat uit een modulair systeem, is niet grondgebonden en bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes. Het toegepaste gevelsysteem bevat een zorgvuldig geselecteerd plantenassortiment met onder meer Alchemilla, Bergenia, Campanula, Geranium en Nepeta.

Meer informatie over deze groengevel vindt u hier.

Het gebouw ontworpen door het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers Architects, het internationale ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis, en het Leuvense landschapsontwerpbureau Pauwels.

Het kreeg eerder dit jaar als de MIPIM-award “Best Industrial and Logistics Development”.

 

 

Andere Belgische projecten

Ook zes andere projecten van Belgische architecten of op Belgische bodem haalden de shortlist.

• Bij de ‘Future Projects’ is Villa Sigma in Rupelmonde genomineerd in de categorie ‘House’. Dit gebouw, gelegen in een park van 3,5 ha langs de oevers van de Schelde, is opgevat als een brug-achtige structuur. Bewoners genieten er van een spectaculair panoramisch uitzicht op het natuurreservaat. De vloeiende vorm van het gebouw is het logische structurele antwoord op het brugconcept.

 

• De vernieuwde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen werd genomineerd in de categorie ‘Completed Buildings – Culture’.

• Het Instituut voor Civiele Bouwkunde in Luik werd genomineerd in de categorie ‘Completed Buildings – New & Old’.

• Het Havenhuisvan Zaha Hadid in Antwerpen is genomineerd in de categorie ‘Completed Buildings – Offices’.

• In de categorie ‘Completed Buildings – Shopping’ is het nieuwe shoppingcenter Rive Gauche in Charleroi een kanshebber.

• In de categorie ‘Future Projects – Leisure Led Development’ is het casino van Middelkerke genomineerd.

Op de website van het WAF kunt u de volledige shortlist bekijken.