Distributiecentrum NIKE & be-MINE Beringen winnen MIPIM-awards 2017 [VIDEO]

Ons land is drie keer in de prijzen gevallen op de Mipim Awards, de prijzen voor opmerkelijke vastgoedprojecten in Cannes. Zowel ‘Chambon’ in Brussel, de ‘Nike European Logistics Campus’ in Ham en ‘be-MINE’ in Beringen werden bekroond.

De MIPIM Awards zijn het hoogtepunt van MIPIM, de internationale vastgoedbeurs voor professionals in Cannes. De ‘Nike European Logistics Campus’ in Ham, van het architectenbureau Jaspers-Eyers, kreeg de prijs voor ‘Beste industriële en logistiek complex, en ook de Beringse mijnsite ‘be-MINE’ ging met de eerste prijs aan de haal in de categorie ‘Beste project van stedelijke vernieuwing’.


Be-MINE
Be-MINE is de laatste jaren getransformeerd van een verloederd mijngebied tot een modern woon-, werk- en winkel- en ontspanningsgeheel met een historisch-industrieel karakter. Het was dan ook genomineerd in de categorie ‘Best Urban Regeneration Project’. Deze categorie onderscheidt projecten die in een belangrijke mate bijdragen tot de ontwikkeling van een stad en leiden tot sociale en economische vooruitgang.

De beschermde koolmijnsite van Beringen is de meest complete van de Limburgse Mijnstreek. De site omvat 100.000 m² aan bestaand gebouwenpatrimonium. Daarmee is het de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. Onder de noemer be-MINE wordt de site nu herbestemd als een toeristisch-recreatief project. Stedelijke functies als wonen, werken en winkelen worden daarbij evenwichtig met elkaar vervlochten. Met het masterplan voor de herbestemming van 32 hectare mijnterrein, krijgt de historische locatie een waardige, waardevolle en eigentijdse invulling. Sweco stond in voor de volledige studie, ontwerp en begeleiding tijdens de uitvoering van de verkaveling Houtpark, de omgeving van de duiksite, de pleinen, de omgeving en toegang van de zwemsite, en de parking en toegangsweg van het retailpark.

De site werd uitgekozen als toeristisch onthaal voor de Mijnstreek. Onder de noemer be-MINE wordt deze erfgoedsite herbestemd als een toeristisch-recreatief project. Toen de mijn van Beringen nog in volle bedrijvigheid was, werd het afval gestort op twee bergen.

De grote terril is vandaag een natuurreservaat. De graslanden op de mijnterril en de pioniersvegetatie tussen de verlaten spoorlijnen vormen een bijzonder artificieel landschap, ontstaan door de industriële activiteit.

De Avonturenberg is een unieke attractie die de voet van de kleine terril aan het sporenpark verbindt met zijn top op een hoogte van 55 meter. Een spectaculair speellandschap, inhoudelijke erfgoedpaden, adembenemende mountainbikepaden en zichten op nabije en verre relicten van de mijnbouwgeschiedenis vormen in het masterplan en inrichtingsplan van Antea Group samen één totaalconcept waarin beleving centraal staat.

Nike Campus

De NIKE European Logistics Campus (ELC) in Ham  is een vooruitstrevend en duurzaam distributiecentrum, dat ontworpen werd door het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers Architects, het internationale ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis, en het Leuvense landschapsontwerpbureau Pauwels. Het kreeg de MIPIM-award “Best Industrial and Logistics Development”.
Lees hier meer over de Nike Campus.