Nieuws van het grasveld – nationale grasdag 2013

Op 5 september 2013 vond de zevende editie plaats van de Nationale Grasdag op het 8000 m² grote demoveld in Hove. Er was weer heel wat nieuws te rapen, zeker ook van de organiserende partners.

Wat kost mij dat?


Voor vele tuinaannemers is een mooi gazon als een visitekaartje naar de klant toe. Maar, “een mooi gazon valt niet uit de hemel”, aldus Paul Van Hoof, eigenaar van het demoveld. Dat wordt onderstreept door de renovatie die dit terrein in 2012 heeft gekregen. “Na de voorbije edities was het veld zodanig beschadigd dat goed maaien niet meer mogelijk was. In overleg met onze partners werd besloten over te gaan tot een grondige opknapbeurt”. Erik Truyers van partner Advanta® rekende het even door voor de toehoorders. We geven dit hier graag mee, want het is wel eens interessant om te kijken wat zoiets kost per m². “Eerst moest het bestaande gazon worden doodgespoten. Hiervoor werd glyfosaat gebruikt, maar door de hogere resistentie van roodzwenkgras was een hogere dosis nodig. Kostprijs: € 189. Ploegen en frezen kostte € 175 en egaliseren en zaaiklaar leggen € 950. In de periode tussen start van de werken in oktober 2012 en nu, werd het terrein 27 keer gemaaid. Deze ongeveer 75 maaiuren zijn goed voor € 2625. Door dichtslaan van de toplaag wegens overvloedige regen na het inzaaien, moest er in mei tot 30 cm diep geprikt worden. Dit kostte € 450. Tellen we dit alles bij elkaar op en delen we door het aantal vierkante meters, dan komen we op ongeveer € 0,90 per m², wat eigenlijk verrassend weinig is.

Als we verder eens berekenen wat de kost is van graszaad van beste kwaliteit in een totaal tuinproject, dan is dat gemiddeld minder dan € 0,18 per m². Wat in de praktijk betekent dat dit minder dan 1 % van de kosten is.

Lees verder: