BOELS Verhuur maakt doorzaaien budgetvriendelijk met de ELIET DZC450

Doorzaaien is een techniek die aan belang wint, zeker sinds de negatieve effecten van de klimaatverandering zich ook laten voelen in het gazon. Boels Verhuur speelt in op deze groeiende vraag.  De verhuurgroep koos ervoor om in zijn 47 vestigingen in België top doorzaaimachines op te nemen in hun verhuurgamma.

Bij nieuwe trends in opmars speelt de verhuurmarkt een belangrijke rol. Vooraleer zo’n marktevolutie matuur is geworden, aarzelen vakmannen om te investeren in machines. Hier wil Boels de partner zijn.  We kiezen daarom steeds de beste machines zodat professionals met onze huurmachines hun opdracht op tijd en met de juiste kwaliteit kunnen afwerken. Dit zorgt er immers voor dat vakmannen ons hun vertrouwen geven.


“We willen onze klanten de beste machine aanbieden”

Zo bestuderen we reeds enkele jaren de trends in gazon en viel ons de groeiende vraag naar doorzaaien op. Onderzoek leerde ons dat doorzaaien niet zo eenvoudig is als het lijkt. Doorzaaien heeft als doel bestaand gazon te verjongen, te herstellen of aan te dikken door er extra graszaad in te zaaien. Tests hebben aangetoond dat dit zaaien enkel succesvol is als de zaadjes effectief in de bodem worden ingebracht. Pas dan krijgen de zaadjes meteen het nodige vocht om snel te kiemen en zijn ze bovendien beschermd om in de meeste weersomstandigheden tot een grasplantje uit te groeien.

Bij het huren van een doorzaaimachine worden wij als verhuurbedrijf beoordeeld op een kwalitatief resultaat na opkomst van het gras. Willen wij onze tevreden huurklant behouden, hebben we er dus alle belang bij de beste machine te kiezen die dit resultaat garandeert. Daarom deden we een diepgaand marktonderzoek om de machines te evalueren. Het was onthutsend om vast te stellen wat vandaag onder de noemer doorzaaimachine wordt aangeboden. Op de markt zijn goedkope machines te koop die zich profileren als doorzaaiers maar eigenlijk veredelde verticuteermachines zijn met een opgebouwd zaadbakje. Dergelijke machines beschadigen vaak het zaad met de messen of strooien het oppervlakkig waardoor kiemkansen minimaal blijven. Dit is een valkuil voor de verhuurmarkt, maar ook tuinaannemers laten zich vaak uit onwetendheid door de prijs verleiden om pas achteraf vast te stellen dat de machine niet het gewenste resultaat levert. Zo’n ervaring stelt doorzaaien als techniek in een slecht daglicht, wat wij bij Boels net willen vermijden.

Een wel overwogen keuze

Onze zoektocht naar de beste machine mondde uit bij de ELIET DZC450. Dit is een toestel van een Belgisch fabrikant die reeds meer dan 15 jaar ervaring heeft opgebouwd in doorzaaimachines. ELIET ontwikkelde een innovatief zaadverdeelsysteem dat erin slaagt om het zaad heel gericht in groeven te injecteren die de messen vooraf in de grond snijden. De groeven worden meteen dichtgewalst en ook weer afgedekt met restaarde. De compact wendbare machine is gebruiksvriendelijk en eenvoudig af te stellen. Onze testen toonden afgetekend de voorsprong op techniek die deze ELIET machine heeft.

In elk Boels verhuurfiliaal kan de tuinaannemer zo’n topmachine ter beschikking krijgen. Zelf investeren in zo’n innovatieve precisie-doorzaaimachine heeft immers een prijskaartje, wat voor een seizoensgebonden activiteit niet voor elk hoveniersbedrijf rendabel is. De optie verhuur laat de tuinaannemer toe om met een vast budget, zijn klanten toch superieure kwaliteit aan te bieden en zo mee te genieten van deze nieuwste markttrend.

Een goede voorbereiding is goud waard

Alvorens men met doorzaaien van start gaat, is het dan ook belangrijk om het gazon grondig schoon te maken. Men zal de grasmat heel kort maaien.  Daarna haalt men alle vreemde vegetatie (onkruid, mos), maar ook verzwakte grasplanten, vilt, afgestorven wortels en bladeren… uit het gazon weg door het grondig te verticuteren. Ook hier biedt Boels Verhuur oplossingen aan.  Er is altijd een BOELS verhuurfiliaal in de buurt waar je steeds de volledige uitrusting voor een doorzaaibehandeling kan reserveren.

Bron – ELIET