Nieuwe Spoorpark in Tilburg [VIDEO]

Op het voormalige Van Gend en Loosterrein in Tilburg komt een nieuw stadspark. Met het Spoorpark krijgt het centrum van Tilburg er 10 hectare groene ruimte bij waar je ieder dag wat anders beleeft: buitengewoon Tilburgs.

Het ambitieuze plan voor het Spoorpark is tot stand is gekomen door intensieve samenwerking tussen 8 kwartiermakers, 1 regiegroep, 4 adviseurs en 2 ontwerpbureaus: KruitKok Landschapsarchitecten en Blom&Moors. Er waren 82 ideeën van mensen uit de stad, die werden gepresenteerd aan het regieteam van het burgerinitiatief. Na destillatie van de ideeën bleven er acht over, die door KruitKok en ontwerpbureau Blom & Moors verder zijn uitgewerkt.


Globaal gezegd komt er veel groen en water in het park, met een klimtoren, beachvolleybalterrein, ruimte voor buitenspelen, beweegtuin voor ouderen, anderhalf hectare groot evenemententerrein, stadscamping, Urban Sports Area (bmx, skatebaan, freerunning) en een paviljoen met de naam T-Huis. Ook is er een woontoren opgenomen in het plan.

Belangrijk is dat het ontwerp in samenspraak met de acht kwartiermakers (acht ideeën) en de regiegroep tot stand is gekomen. Het is en blijft een burgerinitiatief. Ook als het straks klaar is. Een parkmanagement zorgt voor het beheer, in opdracht van het burgerinitiatief.