DOMAINE DE CHAUMONT SUR LOIRE- ART ET NATURE-MARS 2019 - © ERIC SANDER pour le Domaine

Domaine de Chaumont / Kunst en natuur 2019 [VIDEO]

Twaalf kunstenaars zijn in Chaumont-sur-Loire uitgenodigd voor dit nieuwe kunst- en natuurseizoen, dat in het teken staat van dromen en dichten.

In de west- en zuidvleugel van het kasteel worden dromerige landschappen tentoongesteld van de beroemde Chinese kunstenaar Gao Xingjian, eveneens Nobelprijswinnaar voor literatuur, met de titel Appel pour une nouvelle Renaissance (Oproep voor een nieuwe Renaissance).


De niet te classificeren Belgische cineaste Agnès Varda – die overleed op de dag dat de tentoonstelling werd geopend, nodigt ons uit in haar denkbeeldige wereld en haar Serre du Bonheur (Gelukskas) waar zonnebloemen en kwetsbare, verlaten kopieën van haar oude films vrolijk met elkaar in gesprek gaan.

 

In 2019 komt de Ghanese kunstenaar El Anatsui terug met een nieuwe installatie van prachtig tegenover de rivier opgestelde roeiboten, symbool van de vergeten ‘veermannen’ in dienst van mensen, materialen en ideeën …

 

Een spookbos van gevlochten touwen, stilzwijgende, onbevlekte weerspiegelingen van het lijden van mishandelde bomen, dat is wat de Braziliaanse kunstenares Janaina Mello Landini ons in de Ezelstal presenteert.

 

Trouw aan zijn oneindig poëtische wereld en zijn meditaties over de tijd, de erosie en de instabiliteit van de dingen heeft Stéphane Thidet twee spectaculaire installaties ontworpen: Les pierres qui pleurent (Huilende stenen) en There is no Darkness (Il n’est pas d’obscurité) in de Bijenschuur en de Galerieën van de Hoveniersplaats

 

De materialentovenaar Christian Renonciat laat ‘hout spreken’ in een geleerde dialoog met de architectuur van het kasteel en de paardenstallen.

 

In de tuinen van het landgoed en de Binnenplaats van de boerderij worden indrukwekkende, geheimzinnige beelden van de Chinese kunstenaar Ma Desheng en de Franse Vincent Mauger geïnstalleerd.

 

Dit kunstseizoen ruimt ook plaats in voor nieuwe verschijningen met in het kasteel en de paardenstallen Portes (Deuren) van glas en hout van Côme Mosta-Heirt, een minerale en plantaardige duizeling van Cornelia Konrads, een Mille fleurs-wandkleed van Luzia Simons en subtiele porseleinen Orangers (Sinaasappelbomen) van Marc Couturier.

Kortom, een nieuw kunstseizoen waar dromen, fantasie en creatie hand in hand gaan.

 

www.domaine-chaumont.fr