Nieuwe Oproep Stadsvernieuwing 2019

Minister Liesbeth Homans lanceert de oproep ‘Stadsvernieuwing 2019’. Met stadsvernieuwingsprojecten wil de minister de (sociale) aantrekkelijkheid, duurzaamheid en leefbaarheid van onze steden verhogen.

Deze stadsprojecten streven allemaal een ingrijpende vernieuwing van een stadsdeel na. Ze passen in een brede stedelijke visie en ze vormen een hefboom voor een geïntegreerde stadsontwikkeling.


Sinds 2018 beschikt de jury over een nieuwe visietekst op stadsvernieuwing. In deze tekst bevestigt de jury haar geloof in de hefboomwerking van stadsprojecten, in de rol van maatschappelijke coproductie, in de kracht van stedelijke regie, in de koppeling van punctuele actie aan een breed stadsdebat, in het belang van ontwerp en investering in ruimtelijke kwaliteit. In het tweede deel daagt de jury de steden uit om projecten in te dienen die de bakens verzetten en het pad effenen voor innovatieve stadsvernieuwing in Vlaanderen.

Naast de gekende subsidies voor de realisatie van grote stadsvernieuwingsprojecten en conceptstudies, voorziet het Vlaamse stedenbeleid ook dit jaar een thematische oproep. Met deze oproep mikt de minister op kleinschalige, vernieuwende stadsprojecten die inspelen op specifieke stedelijke uitdagingen en waarvan de realisatietijd beperkt is tot drie jaar. De thematische oproep wordt later dit jaar gelanceerd.

De oproep stadsvernieuwing 2019  loopt tot 26 april 2019. U kan de aanvraag  enkel digitaal indienen.

De volgende steden komen in aanmerking voor subsidies voor stadsvernieuwing: Aalst, Aarschot, Antwerpen, Brugge, de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor Brussel, Deinze, Dendermonde, Diest, Eeklo, Geel, Genk, Gent, Halle, Hasselt, Herentals, Ieper, Knokke-Heist, Kortrijk, Leuven, Lier, Lokeren, Mechelen, Mol, Oostende, Oudenaarde, Roeselare, Ronse, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Tielt, Tienen, Tongeren, Turnhout, Vilvoorde en Waregem.

Meer informatie: www.stedenbeleid.vlaanderen.be