Erasmus MC wint Rooftop Award [VIDEO]

De tuinen op het dak van het nieuwe universitaire ziekenhuis Erasmus MC te Rotterdam hebben op het Rooftop Symposium de Rooftop Award 2018 gewonnen.

Het ontwerp van het ziekenhuis, dat in 2018 in gebruik wordt genomen, is strak, functioneel en biedt ruimte voor de meest innovatieve zorg en excellent onderzoek. Maar de patiënten en bezoekers zullen vooral een groene omgeving ervaren. Want van groen word je beter! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een groene omgeving of uitzicht op natuur een positief effect heeft op het herstel van patiënten.


De publieke ruimten en binnenpleinen krijgen zoveel mogelijk beplanting en daglicht dankzij de glazen overkappingen. Op de grote binnenpleinen ontstaan kleine oases van groen waar patiënten en bezoekers zich kunnen terugtrekken.

Daktuin

Het meest opzienbarend van het nieuwe ‘groene’ ziekenhuis zijn de twee daktuinen op de achtste verdieping. waardoor patiënten met bed en al op de achtste verdieping naar buiten kunnen. Wat bijzonder is, is dat het groen voor de daken middels een crowdfuncingscampagne door het Erasmus MC Vriendenfonds wordt gefinancierd. Zo worden planten en bomen mede mogelijk gemaakt door personen en bedrijven.

De daktuinen – ontworpen door landschapsarchitecten Juurlink [+] Geluk en gerealiseerd door Mostert De Winter – zijn op deze hoogte, met bijna 3.000 m2, de grootste in Nederland. De tuinen worden ingericht als boomgaarden met 38 appel- en perenbomen op kleine heuvels. Een looppad leidt de bezoeker langs beschutte plekjes met bankjes, zodat in de luwte kan worden genoten van het uitzicht op Rotterdam.  Patiënten die in het ziekenhuis in behandeling zijn hebben toegang tot de tuinen of, indien zij niet uit bed kunnen, hebben vanuit hun kamer uitzicht op de daktuinen. Ook bezoekers en medewerkers kunnen een moment van rust vinden in de tuinen. De tuinen zullen niet overal te betreden zijn.

De tuinen zijn ingericht als boomgaarden met appel- en perenbomen op kleine heuvels. Een looppad leidt de bezoeker langs beschutte plekken met bankjes.

 

Meer info: www.erasmusmctuin.nl