Nieuw bij Wienerberger: Kleiklinkers die het water laten passeren

Met hoogwaardig bestratingsmateriaal zet je in op duurzame klasse. Dat het water dan lokaal minder kan infiltreren in de bodem is een probleem. En daar biedt Wienerberger nu de slimme oplossing met de kleiklinkers Passaqua die water laten passeren.


Passaqua is een strengpers kleiklinker met afstandhouders voor voegen van 6 mm breed. De klinker zelf laat geen water door maar laat het passeren via de bredere voegen. Het aandeel van die voegen is ongeveer 10 % van de totale oppervlakte, waardoor we mogen spreken van een efficiënt waterdoorlatend systeem.

Van kwaad naar erger

Wel 14,4 % van Vlaanderen is verhard en dit aandeel neemt nog toe met de dag. Via die verharde oppervlaktes kan het regenwater niet meer doordringen in de bodem. Dat water wordt dan ook niet meer opgeslagen in de bodem en stroomt rechtstreeks weg via het rioleringsstelsel. Dat is niet voorzien op dit toenemend waterdebiet en zo gaat het van kwaad naar erger.

Perfecte oplossing

Om overstromingen en watertekorten te vermijden, zijn er van overheidshand regionale en ook stedenbouwkundige voorschriften om regenwater op te vangen en te gebruiken of te laten infiltreren in de bodem. De Vlaamse regelgeving verplicht bijvoorbeeld de aanleg van een infiltratievoorziening voor percelen groter dan 250 m². Het is dan dat de Passaqua kleiklinkers perfect inzetbaar zijn!

Ecologisch en decoratief

De Passaqua kleiklinkers zijn verkrijgbaar in vier kleuren. We noteren dat ze, net zoals de andere kleiklinkers van Wienerberger, een authentieke uitstraling hebben en met de jaren aan charme winnen. Dankzij de ‘passerende’ voeg vloeit het water dus snel weg, maar dit product heeft nog andere troeven. Je zult merken dat de voegen amper vatbaar zijn voor de groei van algen, mossen en onkruid. Aldus gaan duurzaamheid, esthetiek en ecologie mooi samen.

Pure duurzaamheid

Kleiklinkers van Wienerberger worden gefabriceerd met drie natuurlijke elementen: water, vuur en klei. Bij de productie gaat niets verloren en ontstaat geen afval. De klei wordt zoveel mogelijk gewonnen in de nabije omgeving van de productiesites. Zo bespaart men op transportkosten en blijft de ecologische voetafdruk laag. Met de kleiwinning geeft men zelfs ruimte aan rivieren wat bijdraagt aan verdere natuurontwikkeling. Omdat kleiklinkers slijt- en kleurvast zijn, mooi verouderen en makkelijk kunnen worden opgebroken, lenen ze zich bovendien uitstekend voor recuperatie en hergebruik.

Steentje bijdragen

Dankzij de waterpasserende kleiklinkers van Wienerberger sijpelt het regenwater als het ware op een natuurlijke wijze in de grond. Daardoor blijft de grondwatervoorraad beter op peil en wordt het overstromingsrisico ingeperkt. Het is 5 voor 12 voor het milieu en de natuur, dat is genoegzaam bekend. Zo wil Wienerberger zijn steentje bijdragen.

Unieke troeven

De Wienerberger klinkers hebben een unieke kleisamenstelling en worden lang en op hoge temperatuur gebakken (circa 1100 °C). Vandaar dat een lange levensduur van meer dan honderd jaar kan worden gegarandeerd. De kleiklinkers zijn prima bestand tegen extreme vorst, druk, slijtage en de inwerking van strooizout en reinigingsproducten. Maar zo’n kwalitatieve onderhoudsvriendelijke kleiklinker is niet enkel vormvast, ook de ruwe textuur speelt hem positief parten. Gladheid is hem vreemd, en dat komt uiteraard de veiligheid ten goede.

Exclusieve buitenleven

Dezer dagen is de tuin eigenlijk vaak een volwaardige leefkamer in openlucht. Mensen genieten er volop van het exclusieve buitenleven. Het is dan ook een understatement om te stellen dat een stijlvolle tuin een meerwaarde is voor het huis. Kleiklinkers hebben daar hun rol te spelen, want ze komen van pas om de oprit te verfraaien, terrassen aan te leggen, zwembaden en waterpartijen rondom af te werken. Bij Wienerberger vind je een assortiment aan kleiklinkers met talloze kleuren, vormen, formaten en texturen. De toonparken in Londerzeel en Kortrijk zijn beslist een bezoekje waard.

Expressie in het groen

Met kleiklinkers van Wienerberger zijn de expressiemogelijkheden in de tuin oneindig. Voor elk groen project is er wel een klinker die erbij aansluit: Arte Nero, Oud Hollands, Oud Maastricht, Trendline Eros (ongetrommeld), Hortus Althea, Authentica Nostalgie, Kwadrata Lotis (getrommeld), Passaqua … De verwerking maakt ook veel uit om te komen tot de gewenste uitstraling: halfsteensverband, visgraat, blok- of elleboogverband … Die esthetische dimensie mag niet worden vergeten.

Een kei van een klinker

Met kleiklinkers opteer je als het ware voor bestrating van adellijke komaf. Het is zaak om te komen tot een resultaat dat een match heeft met de architectuur van huis en tuin. Modern of klassiek, Frans of Engels, strak afgelijnd of gewild barok, je vindt bij Wienerberger altijd wel een gepaste ‘mede-klinker’ om het geheel met brio te completeren. Zoveel klinkers en legverbanden als er tuinstijlen zijn.

Van terras tot openbare ruimte

De Passaqua is bijzonder geschikt voor terrassen en opritten van particuliere woningen en verkavelingen. Maar ook verharde evacuatiewegen voor de brandweer en verhardingen van openbare ruimtes zoals parkings, pleinen, voet- en fietspaden zijn hiermee gebaat

Variatie troef

Er bestaan diverse baktechnieken die andere kleuren en nuances opleveren en meestal worden gecombineerd. Als de klei bijvoorbeeld met toevoeging van zuurstof wordt gebakken, bekomt men een egaal getinte klinker in levendige kleuren. Werkt men zuurstofarm, dan treden er donkere en grijze kleurschakeringen op. Dankzij deze waaier kom je tot variatie en persoonlijke accenten.

www.wienerberger.be


Tekst: Patrick Retour


» Bestel hier het Jaarboek voor de Belgische groensector. Gratis verzending!