© www.vasteplantenhugomaes.be

Eikenhaag als originele insteek voor tuinvormgeving

Hagen zorgen voor een organische structuur die de tuin karakter geeft. Plantenkweker Hugo Maes stelt voor om out-of-the-box te denken en geen klassieke keuze te maken. Quercus ilex of steeneik in haagvorm staat voor ijzersterk, immer groen en met een aparte charme.


Met het kweken van steeneik die gebruikt wordt voor originele hagen en struiken is Hugo Maes betrekkelijk uniek. Ieder jaar trekt Hugo naar de heuvelachtige streek van de Garrigue in Frankrijk om er rijpe eikels te sprokkelen die hij dan laat kiemen hier bij ons. De jonge planten passen zich aan ons klimaat en de Belgische bodemgesteldheid aan, met als resultaat winterhardheid tot zeker -18 °C.

Sierlijke elementen

Na nauwgezette snoei en verzorging bekomt Hugo compact, vol en knap vertakt plantgoed. Klaar om overal de tuinen te sieren. Door de zaden minutieus te selecteren, heeft de inlands geteelde steeneik van Kwekerij Hugo Maes een bijzonder mooie bladvorm en -grootte. Dat valt in de smaak van menig tuinarchitect en vele mensen die houden van stijlvolle tuinen.

Toepassingen bij de vleet

Het houtige gewas van Hugo Maes signatuur kent inmiddels zeer veel toepassingen. Men kan er natuurlijke tuinomheiningen mee neerpoten die de privacy beschermen. Door te spelen met de snoeihoogte ontstaan er leuke tuinkamers. De planten lenen zich tevens voor elke snit, van massieve snoeivormen tot decoratieve wolken. En noteer dat aanplanten in kwetsbare tuinen aan de kust beslist een optie is bij deze variëteit van steeneik.

Resistent en praktisch

Omwille van zijn zuiderse afkomst is de steeneik goed bestand tegen zon, droogte en wind.

Maar bovendien is hij resistent tegen ziektes en plagen van klein en groot gespuis. In principe is hij wintergroen in de winter. Mocht er toch verlies zijn van blad onder invloed van de extreme weersomstandigheden, dan zul je merken dat hij ogenblikkelijk nieuw blad vormt. Een jaarlijkse kalkbeurt volstaat, alsook een tot twee keer strak zetten.

Ministeeneik

Kwekerij Hugo Maes legt zich eveneens toe op het telen van kermeseik, Quercus coccifera. Dat is de kleinere versie van de steeneik, zeg maar. Kermeseik wordt ook wel hulsteik genoemd omwille van het stugge stekelige blad. Ideaal als onderhoudsarme bodembedekker. Deze gedijt zelfs perfect als ondergroei voor bomen. Je kunt er echt een ondoordringbaar struweel mee creëren dat, tussen haakjes maar niet onbelangrijk, prachtig zacht brons verkleurt in de lente.

Pionier van eigen bodem

Met de eikenplanten van Hugo kun je dus alle kanten op zodat ze creatief inpasbaar zijn in elk groen totaalproject. Dat je aldus gewapend bent tegen de klimaatverandering is mooi meegenomen. We mogen stellen dat het jarenlange pionierswerk van de West-Vlaamse plantenkweker over heel de lijn zijn vruchten afwerpt.

www.vasteplantenhugomaes.be


Tekst: Patrick Retour