MVRDV ontwerpt kunstmatige heuvel naast Marble Arch Londen

Bij de triomfboog Marble Arch in Londen komt een door het Nederlandse architectenbureau MVRDV ontworpen kunstmatige heuvel te staan. De tijdelijke installatie moet het bouwwerk (opnieuw) verbinden met het naastgelegen Hyde Park en biedt uitzicht op Marble Arch, het park en Oxford Street.

Met de begroeide installatie wordt de door architect John Nash ontworpen triomfboog Marble Arch weer verbonden met Hyde Park. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw was het bouwwerk uit 1828 onderdeel van het park, maar door de aanleg van wegen verwerd het tot een verkeerseiland. De 25 meter hoge installatie legt als uitkijkpunt bovendien een nieuwe relatie tussen de triomfboog, Hyde Park en Oxford Street.
Marble Arch Hill is ontworpen als een ‘uitgeholde berg’ op basis van een steigerconstructie, meldt MVRDV. Op de constructie is een bovenlaag aangebracht waarop gras kan groeien, op strategische punten worden grote bakken met bomen geplaatst. Verder worden traptreden van multiplex op de kunstmatige heuvel aangelegd, waarover bezoekers kunnen lopen.
De bezoekers zullen Marble Arch Hill ervaren via een doorlopende route. Via een pad over de zuidelijke helling van de heuvel klimmen ze naar het uitkijkpunt, waarna ze weer afdalen naar het hart van de installatie, een uitgeholde ruimte die zal worden gebruikt voor evenementen en tentoonstellingen. De uitgang van deze ‘hall’ bevindt zich in een inkeping in de hoek van de heuvel – die de bezoekers eveneens zicht biedt op de triomfboog.
De installatie wordt gerealiseerd om het publiek straks weer naar de zwaar door de coronapandemie getroffen Oxford Street te trekken, in afwachting van een grootschalige herinrichting die de straat te wachten staat. Oxford Street behoort tot de drukstbezochte winkelstraten van Europa. Marble Arch Hill blijft in elk geval een half jaar staan, maar mogelijk langer.


Illustraties: MVRDV