Tijdelijk bos in hartje Londen

Naar aanleiding van de London Design Biennale wordt de volledige binnenkoer van het Somerset House in hartje Londen deze zomer beplant met een tijdelijk bos. Het bos is onderdeel van een installatie van de Britse ontwerpster Es Devlin.

“Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst in Somerset House werd rondgeleid, ontdekte ik dat de principes waarop het gebouw was ontworpen de introductie van bomen op de binnenplaats verbood”, zegt Devlin, de artistiek directeur van de London Design Biennale 2021. “Het eerste dat we wilden doen was om deze houding van menselijke dominantie over de natuur tegen te gaan door een bos de hele binnenplaats te laten innemen.”


Het ‘Forest for Change’ omvat 400 bomen van 23 verschillende soorten die inheems zijn in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Europa. De bomen staan in grote plantbakken, omgeven door struiken en planten om de illusie te creëren van een biodivers bos dat oprijst uit de geplaveide binnenplaats zonder fysiek door de kasseien te breken. “We werken nauw samen met landschapsontwerper Phil Jaffa en het tuinaannemersbedrijf Scotscape, en kopen bomen van kwekerijen die ze aan het einde van de biënnale naar nieuwe bossen brengen”, aldus Devlin.

‘Visie op een betere, eerlijker wereld’

Bezoekers kunnen zich een weg banen door het labyrint van bomen om een open plek in het midden te vinden, waar een paviljoen is gebouwd met als thema de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze schetsen 17 stappen die de wereldgemeenschap kan nemen om klimaatverandering en ongelijkheid te helpen bestrijden. “In het bos zetten we de kracht van creativiteit achter de wereldwijde doelstellingen om iets moois te maken dat onze visie van een betere, eerlijkere wereld kan uitdragen”.

De London Design Biennale 2021 heeft plaats van 1 tot 27 juni 2021. Meer informatie over de manifestatie vindt u hier.