Museumtuin van Gaasbeek permanent geopend

De museumtuin van Gaasbeek opent van 1 mei tot 31 oktober permanent zijn deuren. Deze unieke tuin in het park van het kasteeldomein kon u tot nu toe alleen op afspraak bezoeken.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) legde in 1996 de museumtuin aan in het 50 hectare grote park van het kasteel van Gaasbeek. De tuin omvat een van de grootste en belangrijkste collecties van leifruitvormen in Europa. Hij verzamelt en presenteert niet alleen fruit maar ook groenten, kruiden en teelttechnieken van een eeuw geleden. De traditionele Vlaamse hoveniers- en fruittelerskunst behoorde toen tot de absolute wereldtop.
De toegepaste technieken die onze oude grootmeesters een eeuw geleden op punt stelden, geven onze moderne hoveniers en fruittelers de kans om zich in deze praktijk te vervolmaken.


Om de permanente toegang tot de tuin mogelijk te maken, schakelt het ANB dertig vrijwilligers in. Die houden een oogje in het zeil en begeleiden ook de bezoekers waar nodig.

Ook het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting.

Rondleidingen
Er worden nog altijd rondleidingen in de Museumtuin georganiseerd. Een rondleiding duurt een uur en kost 60 euro (+ toegangsticket per persoon). De rondleidingen vinden plaats van dinsdag tot vrijdag om 10 en 14 uur, en tijdens het weekend om 14 en 16 uur.
Het boeken gebeurt via het reservatieformulier op www.museumtuingaasbeek.be.

Openingsuren
Een bezoek aan de Museumtuin kost 3 euro per persoon.  Er is voortaan ook een combiticket van 13 euro dat toegang geeft tot het kasteel en de museumtuin.

Het park is dagelijks gratis open van 8 tot 20 uur.