Museumtuin Gaasbeek opent nieuw seizoen

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) pakt dit zomerseizoen uit met nieuwe bebording in de Museumtuin van Gaasbeek. De borden informeren op een laagdrempelige manier over wat in de tuin te zien is, zoals vergeten fruit- en groentesoorten en ingenieuze snoei- en leivormen.

Het agentschap bouwt sinds 1997 de Museumtuin uit naar voorbeeld van kasteeltuinen uit het eind van de 19de eeuw. De tuin was eerst alleen toegankelijk voor groepen, onder begeleiding van een gids. Dat veranderde vijf jaar geleden. “Om onze tuinschatten aan een breder publiek te tonen, stellen we sinds 2017 de Museumtuin van mei tot oktober open voor individuele bezoekers. Dat maakt dat veel meer bezoekers – jaarlijks minstens zo’n tienduizend – naar de tuin komen. Met de creatie van striptuinvrouw Paulien Pajot bieden we bevattelijke informatie aan via een verhaallijn. Daarmee krijgen bezoekers ook zónder gids of voorkennis de kans om veel bij te leren”, vertelt landschapsdeskundige Bart Van Camp van het ANB.  


In elk tuincompartiment – pruimentuin, kleinfruittuin, groentetuin, siertuin, hoogstamboomgaard en laagstamboomgaard – plaatste de groenarbeidersploeg een meertalig Paulien Pajot-bord met daarnaast ook kleinere, meer thematische en specifieke deelbordjes. Om de tekst op de borden goed te kneden én correct te houden, deed het ANB een beroep op Norbert Peeters, botanisch filosoof en gespecialiseerd schrijver uit Leiden. Het stripfiguurtje Paulien Pajot werd tot leven gewekt door grafisch ontwerper Lars Lambrecht uit Gooik. 

Museumtuingaasbeek.be