Milaan / Nieuw park ‘Biblioteca degli Alberi’ geopend

In Milaan wordt vandaag het nieuwe stadspark ‘‘Biblioteca degli Alberi’, de bomenbibliotheek, geopend. Opgevat als een nieuw type van park, functioneert het als een verbindend element en ontmoetingsplaats in een nieuwe stadswijk, als een culturele campus, een evenementenweide en als een botanische tuin.

Het nieuwe park werd ontworpen door het bureau Inside Outside van Petra Blaisse, samen met Mirko Zardini, Michael Maltzan Architecture, Piet Oudolf, Irma Boom and Ro d’Or, en gerealiseerd door de lokale partner Studio Giorgetta. Het ligt in het hart van de nieuwe stadswijk Porta Nuova aan de rand van het stadscentrum, op een vroeger industrieterrein. Het is een van de grootste stadsvernieuwingsprojecten van Europa, met kantoren, winkels en appartementsgebouwen. Waaronder het beroemde ‘Bosco Verticale’ van architect Stefano Boeri.


Het park van 10 ha wordt doorsneden door een veelheid aan paden die de omliggende heterogene stadsfragmenten met elkaar verbinden. Doordat de paden elkaar kriskras doorsnijden, ontstaan onregelmatige tussengebieden waarin verschillende tuinen met een zeer diverse beplanting werden aangelegd. Er zijn bloemenweides, strakke gazons, velden met sierheesters, met vaste planten, aromatische kruiden, een labyrint, een vijver die samen het hele jaar door voor geur en kleur moeten zorgen. Her en der werden als confetti cirkelvormige groepen van 22 verschillende soorten bomen verspreid die samen de ‘Bomenbibliotheek’ vormen. Over het terrein verspreid staan paviljoens en aan de randen komen culturele gebouwen die park en stad met elkaar verbinden.

Illustraties: Inside Outside