Marina ©CUD-SPAD

Malo-les-Bains, de badplaats van Duinkerke, ondergaat een metamorfose

De populaire badplaats Malo-les-Bains ligt ten oosten van Duinkerke in de regio Hauts-de-France en werd in 1870 gesticht door een rijke handelaar uit Duinkerke met de naam Malo. Sinds 2017 worden er verbouwingswerken uitgevoerd, met als belangrijkste doel de zeedijk in westelijke richting uit te breiden om de badplaats opnieuw met het centrum van Duinkerke te verbinden.

Voor dit project lanceerde de Communauté Urbaine de Dunkerque (CUD) in 2016 een plan in 3 fasen, te beginnen met de bescherming van de dijk tegen het risico op overstroming (project voltooid), gevolgd door de renovatie van de zeewering en de aanleg van nieuwe openbare ruimtes (bijna voltooid) en tot slot de uitbreiding van de zeepromenade tussen de loopbrug en de jachthaven Grand Large (in uitvoering).


Dankzij de renovatie en verbreding van de zeedijk met 3 meter konden twee grote uitkijkposten van respectievelijk 56 en 72 meter lang worden gebouwd. Op deze laatste, die zich voor het plein van het Grand Pavois bevindt, komen informatieborden over Operatie Dynamo (1940) en de instandhoudings- en opwaarderingscampagne ‘Grand Site des Dunes de Flandre’ over 3.000 hectare (2012). Vanop houten banken, afgeschermd tegen de wind door glazen wanden, geniet je op deze uitkijkplaats van het uitzicht.

'Marina'-project in Malo-les-Bains: ontdek alles over de verbouwingswerken in CG Concept.
©C. Colpaert

Er werden openbare zomerterrassen aangelegd om een brede voetgangerszone te creëren tussen de restaurants en deze terrassen. Niet ver van het monument ter herdenking van de evacuatie uit Duinkerke in 1940 ligt een zonneterras. Ook aan weerszijden van de eerstehulppost zijn er twee terrassen gecreëerd.

Voor de renovatie van de zeewering werd gekozen voor hout, glas, beton en gebeeldhouwde natuursteen, geïnspireerd op de villa’s van Saint-Malo. De verlichting en het straatmeubilair werden volledig opnieuw ontworpen, waardoor de zeewering een modern tintje heeft gekregen.

De verlenging van de zeepromenade die van de voetgangersbrug naar de Port du Grand Large leidt, zal deze laatste verbinden met een terrein van 9 hectare dat bestemd is voor het project ‘Marina’. Het ontwerp van dit project zal zowel worden bepaald door de integratie in het landschap als door de accommodatie-, vrijetijds- en recreatievoorzieningen.

Meer weten over het ‘Marina’-project?

Lees het volledige artikel in CG Concept editie 03-2023. Of abonneer nu en mis geen enkele editie!

'Marina'-project in Malo-les-Bains: ontdek alles over de verbouwingswerken in CG Concept.
©C. Colpaert