Stockholm / Gasometerlandschap van Piet Oudolf en LOLA landschapsarchitecten

Piet Oudolf en LOLA Landscape Architects ontwerpen het nieuwe landschap van Gasklockan in Hjorthagen/Stockholm (Zweden).

Gasklockan is een landschap van prachtige gasometers, een door de industrie achtergelaten verzameling van negentiende eeuwse gebouwen. Het is onderdeel van het Ekoparken, een koninklijk domein dat is erkend als het eerste National Urban Park.


De bestaande stenen gasometergebouwen blijven behouden, maar krijgen een nieuwe functie met woningen, winkels, café’s, restaurants, tentoonstellingsruimten enzovoort. Waar één gasometer wordt afgebroken, verrijst een nieuwe woontoren van 90 m hoog van het architectenbureau Herzog & de Meuron.

Landschapsontwerp
Het landschapsontwerp van Oudolf en Lola landscape Architects geeft de gasometers een gezamenlijke natuurlijke ondergrond, terwijl het een nieuw lid aan de familie van vreemdelingen toevoegt: een prachtige plantenweide omringd door een 88 meter lange, uitgerekte zonnebank. Samen met het plein tussen de gebouwen en een serpentine walk naar de omringende natuur, is het de kern van het ontwerp.

Het ontwerp van Gasklockan zorgt voor een natuurlijke omgeving die toegankelijk en aantrekkelijk is in alle seizoenen. Het landschapsontwerp probeert het bewustzijn van de mensen over de waarde van de natuur te vergroten. Duurzaam door natuurlijke processen te volgen, terwijl de esthetiek ervan zorgvuldig is vormgegeven. De plantgemeenschappen zijn geselecteerd van over de hele wereld en klimaatbestendig.