Luxemburg / Boomgaarden als stadspark

De nieuwe woonwijk Grünewald, dat onderdeel is van de nieuwe Europese wijk in Luxemburg, is opgevat als een grote gefragmenteerde boomgaard.

Het stedenbouwkundig plan van de wijk Grünewald werd ontwikkeld op basis van een geometrisch raster. De menging van bouwblokken, prive-tuinen en pleinen heeft een structuur van een schaakbord. De wijk is gelegen aan de rand van een plateau; waar het grenst aan het open landschap met uitzicht over de vallei.


 

OKRA_C_KirchbergGruenewald_I_011

 

De gefragmenteerde boomgaard

Om de wijk van een sterke identiteit te voorzien en een gevoel van saamhorigheid te creëren was een uitdaging. OKRA Landschapsarchitecten ontwikkelde het principe van ‘ De gefragmenteerde boomgaard’ welke zich verspreidt over het gehele netwerk van pleinen en tuinen. Er zijn drie type boomgaarden te onderscheiden: aan de noordelijke stadsrand een siergaard, een productieve boomgaard in het hart van de woonwijk en een rustieke boomgaard aan de zuidelijke stadsrand. De boomgaarden refereren aan het agrarisch verleden van Grünewald en vormen een overgang tussen het zakencentrum ten Noorden van de wijk en het open landschap in het Zuiden.

OKRA_C_KirchbergGruenewald_P_011-842x619

OKRA_C_KirchbergGruenewald_P_021-842x619

OKRA_C_KirchbergGruenewald_P_031-842x619-1

 

Het opbloeien van een nieuwe wijk

Terwijl nieuwe inwoners en werknemers zich vestigen, winkels en restaurants hun deuren openen, raken mensen vertrouwd met hun groene omgeving aan de hand van de seizoenen. Mensen genieten van de geur en het aanzien van de eerste lentebloesems, het plukken van de vruchten in de zomer, spelen in de speeltuinen en flaneren door de buurt.