Londen / Daktuin op treinstation

Bovenop het nieuwe Canary Wharf Crossrail Station in het Londense zakendistrict Canary Wharf ligt een publieke daktuin van 315 m lang.

Canary Wharf Crossrail Station in het zakendistrict Canary Wharf  is het belangrijkste station op de nieuwe 42 km lange oost-west spoorlijn door de Britse hoofdstad. Het architectenbureau Foster + Partners ontwierp een 315 meter lang gebouw met vier ondergrondse verdiepingen voor het metrostation en twee bovengrondse verdiepingen met cafés, restaurants, publieke voorzieningen en een grote daktuin bovenop.


De hele constructie wordt bovengronds overdekt door een sierlijk gebogen dak dat als een transparante schelp rond het gebouw ligt. Het bestaat uit een rasterwerk van balken van gelamineerd hout die met knopen van verzinkt staal aan elkaar zijn bevestigd en waartussen met lucht gevulde kussens van ETFE zijn gespannen. Het dak is aan beide kanten geopend zodat bezoekers kunnen genieten van de prachtige uitzichten over het water en over de stad.

9cw-cross-rail-station-5

2canary_wharf_station-architects_impression

Publieke daktuin

De daktuin helemaal bovenaan werd ontworpen door het Britse bureau Gillespies. Het is eigenlijk een lang gerekte en gedeeltelijk overdekte promenade. De weelderige beplanting herinnert aan het zeevaartverleden van Canary Wharf toen hier in de negentiende eeuw uit overzeese gebieden veel exotische planten werden aangevoerd. In het middengedeelte van het dak zitten diamantvormige openingen zodat de planten licht, lucht en regen krijgen.

De tuin is met het straatniveau verbonden via twee voetgangersbruggen en is vrij toegankelijk voor wandelaars.

3CanaryWharfRoofGarden

4CrossrailSkyGardenFosterPartners-20150416014001988

5canary-wharf-roof-554c7a581ff28

6canary

7Crossrail-Place-at-Canary-Wharf-by-Foster-and-Partners_dezeen_784_2

8Crossrail+garden+Canary+Wharf