Stationsomgeving Helmond wint Brunel Award 2014

Het ontwerp van de stationsomgeving van Helmond (Nederland) ontving uit handen van rijksbouwmeester Frits van Dongen in de Zuiderkerk in Amsterdam één van de prestigieuze ‘Brunel Awards 2014’. Dit is een internationale prijs voor de beste spoorweg gerelateerde projecten wereldwijd.

In het juryrapport krijgt Helmond waardering voor het voeren van de duidelijke eigen regie in het project. Dat is terug te zien in de ruimtelijke kwaliteit. Er is succesvol een stedenbouwkundig plan gerealiseerd waarbinnen niet alleen een aantrekkelijke trein-entree voor de stad is gerealiseerd, maar ook een nieuwe stedelijke ruimte die het centrum en Suytkade met elkaar verbindt. Een goed in het stedelijk weefsel ingepaste multifunctionele ruimte voor reizigers waar het daarnaast voor alle burgers aantrekkelijk verblijven is.


Het ontwerp voor de stationsomgeving van Helmond is gemaakt door het dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer in samenwerking met Movares.

Er waren bijna 100 inzendingen ingestuurd uit 14 landen, niet alleen uit Europa, maar ook uit Japan en de Verenigde Staten. Naast Helmond ontving ook het Nederlandse station Rotterdam één van de Awards.