Liever vogels dan tegels in de tuin [VIDEO]

95 procent van de Nederlanders zou meer vogels in de tuin willen, blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau GfK dat gepubliceerd werd door Vogelbescherming Nederland. Toch is maar liefst 40 procent van de tuinen bestraat en doen veel tuineigenaren zo onbewust hun best vogels uit de tuin te weren.

 


Alle tuinen van Nederland vormen bij elkaar opgeteld een gebied ter grootte van bijna 44.000 voetbalvelden. Potentieel een fantastisch natuurgebied. Maar in veel tuinen is het kommer en kwel en staan de natuurwaarden op een laag pitje. Maar liefst 40 procent van de tuinen is bijvoorbeeld bestraat. In tuinen met tegels is bijna geen ruimte voor natuur. Dat betekent geen of minder vogels, vlinders en egels.

 

Tegels eruit, groen erin

Een paar bessenstruiken aanplanten, bloeiende wilde planten zaaien, fruitbomen planten, nectarplanten kiezen, heggen in plaats van schuttingen, of als je dan wel een schutting hebt, laat er een klimop tegenop groeien. Nestkasten ophangen, een drinkplaats of klein vijvertje aanleggen. Binnen een jaar kun je met een paar strategische ingrepen het aantal vogels dat je tuin bezoekt verdubbelen. En het mes snijdt aan meerdere kanten. Zo helpen tegelvrije tuinen ook mee wateroverlast in straat, buurt of wijk tegen te gaan. Want groene tuinen houden veel meer water vast bij heftige regenval. Daardoor raakt de riolering minder snel overbelast.
Vergroenen samen met Intratuin
Uit het onderzoek van GfK blijkt dat 95 procent van de mensen meer vogels in de tuin zou willen en dat de meeste tuinbezitters hun tuin ook daadwerkelijk willen vergroenen. Ze weten echter vaak niet hoe en waar ze moeten beginnen. Voor advies komen tuinbezitters nu al vaak terecht bij Vogelbescherming Nederland. Op de website van Vogelbescherming staat veel praktische informatie over het inrichten van een vogelvriendelijke tuin. Daarnaast beschikt Vogelbescherming over een grote groep deskundige vrijwillige tuinvogelconsulenten die op verzoek advies kunnen geven over vogelvriendelijke tuinen. Zij gaan bij een tuineigenaar op bezoek, inventariseren de mogelijkheden en wensen, en geven advies. Maar veel tuinliefhebbers wenden zich voor het inrichten van een vogelvriendelijke tuin uiteraard ook tot tuincentra.
Daarom is Vogelbescherming een samenwerking aangegaan met Intratuin. Op de afdeling ‘Leven in de tuin’ van Intratuin worden consumenten vanaf nu gericht geholpen om hun tuin vogel- en diervriendelijker in te richten. Vogelbescherming verzorgt trainingen voor medewerkers van Intratuin, zodat zij beter kunnen inspelen op vragen van klanten over natuurvriendelijke tuinen. En Intratuin zorgt daarbij voor een groot vogelvriendelijk assortiment specifiek voor het tot leven brengen van de tuin en erop gericht vogels, vlinders, bijen en egels extra leefruimte bieden.

 

vogelbescherming.nl