Leuven / Minckelerssite wordt groene woonwijk

Op de Minckelerssite, tussen de Vaartkom en het stadscentrum, verrijst binnenkort een groene, bijna-energieneutrale woonwijk met een mix van 157 nieuwe appartementen en 34 huizen met elk een eigen tuin. Het ambitieuze woonproject krijgt de naam ‘Nieuw Leuven’. Waar nu nog 1,3 hectare beton en asfalt ligt, komen groene ontmoetingsplaatsen, een wandelboulevard en speelpleintjes voor de jongsten in de plaats.

‘Nieuw Leuven’ geeft de verloederde Minckelerssite en haar oude parking een stevige impuls. Het project maakt deel uit van het ruimtelijk uitvoeringsplan Vaartkom Zuid. Er komen 34 huizen met elk een eigen tuin. Deze tuinen zullen grenzen aan die van de bestaande huizen in de Strijdersstraat en de Jean-Baptiste van Monsstraat en gescheiden worden door een nieuw kruiwagenpad, waar ook de bestaande bewoners gebruik van kunnen maken. Daarnaast komen er ook 157 appartementen en studio’s, verdeeld over zes gebouwen die elk niet hoger zijn dan vijf bouwlagen. Vast staat dat Nieuw Leuven een groene, autoluwe en een van de duurzaamste woonwijken van Leuven wordt. Projectontwikkelaar LGV sloeg voor dit project de handen in elkaar met Jaspers-Eyers Architects en Atelier Arne Deruyter.


Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid: “Collectieve elementen nemen een belangrijke plaats in, zoals ontmoetingsplaatsen en een gemeenschapsruimte voor de hele buurt, een speelplein voor iedereen, centrale ondergrondse afvalverzameling en -ophaling en pakjesautomaten.”

De site wordt zo goed als energieneutraal en bijna volledig fossielvrij. Tegelijk worden de woningen verwarmd en gekoeld door een geothermisch netwerk: grondwater wordt opgepompt en vervolgens verwarmd via een warmtepomp. Via een buizennetwerk wordt het ten slotte verspreid naar de woningen. De site telt verder 1.300 zonnepanelen

Groene wijk

Er komt in totaal 4.250m² groen: speelruimtes voor de kinderen uit de buurt en liefst 175 nieuwe bomen. Op het dak van de supermarkt komt een gemeenschappelijke daktuin voor de toekomstige bewoners. Door de nieuwe wijk zal er ook een wandel- en fietspad – noem het gerust een wandelboulevard – lopen dat de Vaartkom met het centrum verbindt. “Bij het project Nieuw Leuven krijgen we de kans om ontharding, infiltratie en diversiteit op grote schaal toe te passen. Het wordt een royaal groen binnengebied en een vrolijk landschap dat een welkom uitstraalt voor de volledige buurt,” zegt Arne Deruyter, landschapsarchitect

De bestaande Minckelersparking komt ondergronds en het aantal publieke parkeerplaatsen ervan vermindert van 800 naar 400. De andere helft is voorzien voor de bewoners, handel en buurtbewoners. Dat moet de leefbaarheid van de wijk en de straten errond ten goede komen, klinkt het. Ten slotte zijn er ook 500 plekken voorzien voor fietsen.

Bron: Stad Leuven