Kritiek op onvolledige herinrichting Julianaplein Den Haag

Vorig jaar stelden we hier de plannen van Delva Landscape Architects voor de herinrichting van het Julianaplein in Den Haag voor. Alleen heeft de gemeente Den Haag er niet genoeg geld voor.

 


Architectuurcriticus Tim de Boer was vol lof voor de plannen van Delva Landscape Architects. ‘Het ontwerp maakt van het plein de verbindende schakel met de binnenstad, het Malieveld en het Haagse Bos’, aldus De Boer. Nu gebleken is dat de Haagse gemeenteraad dit ontwerp niet volledig wil uitvoeren, schrijft de Boer in Platform Stad hoe gevaarlijk het is als het plein niet de allure krijgt die het verdient.

De afgelopen maanden heeft het ontwerpbureau het plan in opdracht van de gemeente aangepast aan de bestaande kaders en afspraken. De uitvoering is nu iets minder radicaal dan het oorspronkelijke plan, maar het concept van een plein dat verbinding zoekt met de omgeving blijft fier overeind.

Het enige probleem: de gemeente heeft er geen geld voor over. Zij houdt vast aan de budgetten die eerder voor de verschillende deelgebiedjes zijn vastgesteld. De grote ingrepen die nodig zijn om alles met elkaar te verbinden blijven zo uit. Natuurlijk kost het veel geld om een tunnelmond 500 meter op te schuiven. Dat zou wel een groot probleem oplossen: een harde grens tussen park en plein verdwijnt.

Ook een beslissing om een knip in het lokale autoverkeer aan te brengen neem je natuurlijk niet zomaar. Toch is de nu gekozen oplossing niet goed. Straks wurmen auto’s en trams zich over routes die voor voetgangers en fietsers gestroomlijnd zijn. En daarvan komen er in de toekomst alleen maar meer. Het ontbreekt de gemeente aan durf om een stap verder te gaan.

“Het is een typisch voorbeeld van een veel voorkomend probleem. Een gemeente wil een hoge kwaliteit, maar weigert de consequenties daarvan, zowel financieel als ruimtelijk, te accepteren. Op zijn best levert dit een halfslachtig resultaat op,” aldus de Boer.