Denemarken / Nieuwe natuur beschermt stad tegen overstromingen
Door het natuurgebied Storkeengen om te vormen tot een openbaar natuurpark wil de Deense stad Randers zich voorbereiden op de huidige en toekomstige klimaatuitdagingen en zich beschermen tegen overstromingen.
Naast het inspelen op klimaatveranderingen verhoogt het nieuwe gebied, ontworpen door C.F. Møller Architects, ook de natuurwaarde en natuurbeleving door zichtbare afvalwateroplossingen te combineren met natuuropbouw en recreatieve activiteiten. Bovendien wordt de natuurlijke delta langs de Gudenå (de langste rivier in Denemarken) dichter bij het centrum van de stad gebracht.
Waterafvoer
Door zogeheten wolkbreukkanaaltjes wordt overtollig regenwater van daken, straten en parkeerterreinen naar Storkeengen geleid. Het water wordt verzameld in zuiveringsbassins die zijn ontworpen als natuurlijke natte weidegebieden, voordat het naar de Gudenå stroomt. Een nieuw aangelegde dijk tussen Storkeengen en de Gudenå zorgt voor een optimale zuivering van het regenwater en beschermt de laaggelegen delen van de stad tegen overstromingen.
Natuur
Om de toegankelijkheid te vergroten en de natuurbeleving te verbeteren, worden nieuwe paden gecreëerd, zodat de unieke flora en fauna in de natte weilanden van dichtbij kunnen worden ervaren. De plateaus maken het ook mogelijk om dichtbij het grazende
vee te komen en zelfs om per kano de Gudenå-rivier te bevaren.