Kopenhagen krijgt afvalverbrandingsoven met dakpark

Dit jaar opent in Kopenhagen een afvalverbrandingsoven met een skibaan en een recreatiepark op het dak. De idee voor het complex komt van het architectuurbureau Bjarke Ingels Group (BIG), het dakpark zelf werd ontworpen door het landschapsbureau SLA.

De hypermoderne afvalverbrandingsoven van Amager Bakke zal 120.000 huishoudens van stadswarmte voorzien en 50.000 van stroom. Het enorme gebouw heeft een dakoppervlak van ca. 13.000 m² met een steile helling tot 88 m. BIG dat het complex ontwierp, kwam met de idee om het volledige dak in te richten als skihelling en natuurpark. De definitieve plannen voor dat dakpark werden deze week bekend gemaakt door landschapsbureau SLA.


Natuurpark

Langs het 500 meter lange skidak met verschillende pistes, worden groene gebieden met natuurlijke aanplantingen en rotsblokken ingericht om een natuurlijk berglandschap te suggereren. Bedoeling is dat het dakpark in winter en zomer een aantrekkelijk recreatiepark is, met naast de skipistes ook wandelwegen, speel- en fitnessruimten, klimmuren enzovoort, in een zo natuurlijk mogelijk kader met spectaculaire uitzichten over de stad. Daarbij moesten de ontwerpers niet alleen rekening houden met de steile helling, maar ook met de soms extreme weers- en windcondities, wat niet de ideale omstandigheden zijn voor bomen en planten.

Om die problemen op te lossen experimenteerde SLA met diverse natuurlijke biotopen die bestand zijn tegen de moeilijke condities en die tegelijk zorgen een optimaal microklimaat en beschutting tegen de wind voor de bezoekers. Het resultaat is een weelderige, vrij wild ogende en duurzame natuuromgeving die jaarrond kan gebruikt worden. Bovendien werd er bij de plantkeuze ook voor gezorgd dat bijen, vlinders en vogels er voedsel en schuilplaatsen kunnen vinden, wat de biodiversiteit zal ten goede komen. Bedoeling is ook dat de zich kunnen kunnen uitzaaien en zich op termijn verspreiden over de industrie- en parkeerterreinen in de wijde omgeving. “op die manier zal Amagar Bakke functioneren als een ‘groene bom’ die het hele gebied zal vergroenen,” aldus Rasmus Astrup van SLA.

 

 

Illustraties: SLA