Lens Roses lanceert drie nieuwe rozen

Rozenkwekerij Lens Roses uit Oudenburg brengt drie nieuwe rozen op de markt.

De eerste is de trosroos ‘Empereur Charles IV’ met een opvallende intens violet-roze kleur en een sterke geur van mirre en meiklokjes. De plant heeft een recht opgaande groei en bloeit continu door van juni tot oktober. Deze roos kan in de tuin geplant worden als solitair, in groep in een perk of massief of tussen andere planten en in pot op terras of balkon. Ze houdt ook goed als snijbloem in een vaas. In het kader van de viering van de 700ste geboorteverjaardag van Karel IV (1316-1378), koning van Bohemen en afstammeling van het Huis Luxemburg,  werd deze roos  door de Luxemburgse rozenvereniging geïntroduceerd. De roos werd op het rozenconcours van Den Haag bekroond met een certificaat omwille van haar bloei en geur.


Een tweede roos die in de prijzen viel, is ‘Henrianne de Gerlache’, een moschatahybride met grote piramidale trossen die 50 tot 100 bloemen kunnen tellen. Ze openen tot platte bloemen die hun meeldraden tonen, waardoor het een bijenplant is. De bloemen zijn wit in het centrum met roze tinten en hebben een fijne bloemengeur. Deze roos kan gebruikt worden in de tuin als struikroos, voor een massief, tussen andere heesters of op een talud. Deze variëteit is ideaal als kleine klimroos op een lage afsluiting, maar ook in pot of bak staat ze goed.

De roos ‘Henrianne de Gerlache’ behaalde heel wat prijzen op internationale rozenconcours: een zilveren medaille in Monza in 2014, beste landschapsroos in Barcelone in 2014, en eerste prijs voor landschapsrozen in Lyon 2015.

Tot slot is er ‘Prins Alexander’, een lage theehybride met grote komvormig gevulde bloemen. Hun vorm is klassiek in de traditionele theehybride stijl, maar bij het verder openen gaan ze een rondere komvormige bloemvorm aannemen waardoor ze meer op een pioen gaan lijken. In een laatste stadium gaan ze helemaal open bloeien en hun meeldraden tonen.  De witte bloemen met een nuance van roze abrikoos in het centrum hebben een sterke geur van mirre en rijpe peren. Het blad is donkergroen glanzend en hard. De takken hebben weinig tot geen stekels. Hoogte 60-80 cm.

Lens-roses