Stem voor de Europese Boom van het Jaar 2018

De Linde ‘do Vî Payîs’ (van het oude land) vertegenwoordigt België in de Europese wedstrijd die bomen van de 13 deelnemende landen samenbrengt. U kunt meestemmen om de Belgische boom te verkiezen.

De Linde ‘do Vî Payîs’ in het waalse Bioul is de grootste kleinbladige linde van ons land en behoort tot de meest bijzondere bomen van Wallonië. Gedurende zijn leven was hij een adellijke boom en een monument, maar nu is hij vooral zichzelf. De boom heeft allerlei aanvallen en bedreigingen overleefd en is symbool voor ons gezamenlijk geheugen. Hij krijgt nog steeds veel aandacht en wordt door de lokale bevolking bewonderd.


Ook tegenwoordig worden nog tal van activiteiten georganiseerd waarbij de Linde van het Oude Land veel aandacht en admiratie te beurt valt van de mensen uit de streek.

 

Europese boom van het jaar

De wedstrijd voor de boom van het jaar werd in 2011 in Tsjechië in het leven geroepen door de vereniging Nadace Partnerstvi. Op Europees niveau wordt de wedstrijd georganiseerd door de Environmental Partnership Association in samenwerking met de ELO (European Landowners Organisation). 13 Europese landen nemen eraan deel.

Bedoeling van deze wedstijd is om over heel Europa het besef aan te wakkeren dat onze oude bomen eigenlijk erfgoed van onze voorouders zijn. De deelnemende landen worden dus aangemoedigd om op zoek te gaan naar bomen die een geschiedenis en band met de bevolking hebben en om deze in de kijker te plaatsen. Men wil de zorg van burgers voor het milieu stimuleren door het belang van deze oude bomen in de verf zetten als een stukje natuurlijk en cultureel erfgoed dat onze aandacht en bescherming dubbel en dik verdient.

Hoe stemmen?

Stemmen is mogelijk zijn van 1 tot 28 februari 2018 op de website: www.treeoftheyear.org. 
Elke persoon selecteert 2 kandidaten uit de 13 deelnemende bomen. Daarna moet u uw stem bevestigen via de bevestigingslink die je via e-mail zal worden toegestuurd.