Kopenhagen / Golvend landschap voor fietsers

De heuvelachtige Karen Blixen Plads is een intrigerend nieuw plein in de Deense hoofdstad Kopenhagen, met een ondergrondse fietsenstalling.

 


Het 20.000 vierkante meter grote Karen Blixen Plads behoort tot de grootste pleinen van de Deense hoofdstad. Het nieuwe plein vormt de overgang tussen de universiteitscampus en de Amager Fælled, een parkachtig gebied. Het Deense architectenbureau COBE ontwierp het plein als een groen tapijt waardoor het parkgebied doordringt tot op de campus.

De kunstmatige heuvels dragen ook bij aan de klimaatadaptatie. Regenwater wordt afgevoerd naar de lagere delen, waar volgens COBE ‘natte biotopen’ ontstaan die bijdragen aan de biodiversiteit op het plein, en helpen om het overtollige water geleidelijk af te voeren.

Verder kan het plein dienen als openluchtauditorium, waar plek is voor duizend mensen die plaatsnemen op de heuvels.

Fietsenstalling
Voor de ondergrondse fietsenstalling, waar plaats is voor ruim 2000 fietsen, werd een systeem van betonnen koepels ontworpen waardoor de gebruikers zich vrij door de ruimte kunnen bewegen en onbelemmerd zicht hebben. Dankzij de openingen op het plein is ze ruim van daglicht voorzien, wat het tot een prettige en veilige ruimte maakt.

Beelden © Rasmus Hjortshøj – COAST