Knokke krijgt spectaculaire ‘bomentoren’

Als alles meevalt krijgt Knokke-Heist binnenkort een spectaculaire landmark: een containerachtige toren van veertien verdiepingen in groen en oranje met hangende tuinen en beplant met bomen.

Het project Maes en Boereboomplein in Knokke-Heist omvat de herinrichting van het plein met hoofdfunctie wonen en nevengeschikte commerciële en publieke functies, met inbegrip van de renovatie Ravelingen. Dat project groepeert publieke gebouwen zoals de bibliotheek met  appartementen en winkelcentra. Het project omvat ook de herinrichting van het plein. Dat houdt onder meer de afbraak in van het bestaand gemeentehuis en het ontmoetingscentrum Ravelingen.


Op een internationale vastgoedbeurs in Cannes heeft het project in 2015 de Future Project Awards gewonnen. Als alles volgens planning verloopt, zal het tegen 2018 klaar zijn. De totale kostprijs van het hele project wordt geschat op ruim 45 miljoen €.

 

Gestapelde containers

Het opvallende en kleurrijke gebouw van het bekende Parijse architectenbureau Jacob+MacFarlane is opgevat als een grote holle kubus. De op containers lijkende appartementen zijn op en naast elkaar gestapeld, doorbroken met open ruimtes en groen.

Rond het gebouw komt een plein van 17.000 m2 met onder meer een publieke tuin en een niet toegankelijke duinentuin.

 

Maes-en-Boereboomplein-Macfarlane

1_2 copy

Jacob-Macfarlane

 

Hangende tuinen

De hele toren wordt door het Parijse bureau voor landschapsarchitectuur Sempervirens ‘ingepakt’ met hangende tuinen, inclusief een vijftigtal bomen.

Voor de beplanting zocht landschapsarchitect Frédéric-Charles Aillet inspiratie in het Zwin en het duinenlandschap. Het gaat om planten die bestand zijn tegen de zilte zeelucht en de soms felle winden, zoals duindoorn (Hippophae rhamnoides) en meidoorn (Cratægus monogyna).

 

X:AFFAIRES169-BKH3-PRODUCTION1-ESQ2-PIECES GRAPHIQUES5-PLANDWG76_HEIST_SITE PLAN_150414_v2Tracé+ SITE PLAN - A0 -

 

 

 

 

 

SEMPERVIRENS Landscapers Frederic-Charles AILLET Raphal FAVORY Pierre SARRIEN-Paysage actualits Alain Miguet-Dominique JAKOB et Brendan MACFARLANE - Knokke-Le-Zoute Knokke-Heist-Dtail BD copy