Kikumatsuri of chrysantenfestival in Japanse Tuin Hasselt

Voor het tweejaarlijkse Chrysantenfestival, Kikumatsuri, van 1 tot 9 oktober 2016 in de Japanse tuin in Hasselt, heeft bloembinder Tomas de Bruyne vijf uitzonderlijke creaties gerealiseerd.

Tomas de Bruyne hoort tot het kruim van de Europese bloemschikwereld. Zes verschillende nationaliteiten van Frankrijk en Polen tot Mexico en China, helpen zijn ontwerpen minutieus en met absoluut vakmanschap vorm te geven. Tussen de studenten onder andere een Pools kampioen en een vierde laureaat Europees kampioen bloemschikken.


In de tuin worden vijf, letterlijk en figuurlijk te nemen, grootse creaties geschikt. Zowel vorm, kleur, opstelling en impact op de omgeving werden door Tomas nauwlettend overwogen. Daardoor gaan ze voor maximale interactie met de tuin in herfstkleur en wordt elke bezoeker persoonlijk aangesproken in beleving. Chrysanten zien, wordt daardoor chrysanten z(i)en.

Naar Japans gebruik laat hij planten en composities hun eigen verhaal vertellen. Vaak gaat dat gepaard met symboliek en een zengedachte. Daarbij vanzelfsprekend een verwijzing naar 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Japan en België, maar ook taferelen die aanzetten tot een beschouwing zoals hoe krachtiger een steen in het water terechtkomt, hoe groter de rimpels zijn die op het wateroppervlak verschijnen of dat ondanks fragmentatie steeds het groter geheel voor ogen moet gehouden worden. Twee van deze creaties gaan voor een regelrechte uitdaging. Ze drijven op het water!

 

Binnenkijken in het ceremoniehuis

Bij het bekijken van deze creaties neem je het haast kwalijk dat deze bloem in ons land vereenzelvigd wordt met kerkhofgebruik. Hier komt haar alle eer toe die haar in Japan is gegund:  symbool voor lang leven en geluk.

Om te illustreren hoe en wat Japanners zelf aan de slag gaan met deze bijzondere bloem nodigde Tomas zijn Japanse vriend en collega Naoki Sasaki uit om een zesde ontwerp uit te voeren. Deze Japanse grootmeester uit de regio van het pareleiland Toba en het heiligdom Ise, mag een meterslang en -breed floraal verlengstuk schikken aan een prachtige kimono. De realisatie staat opgesteld in het ceremoniehuis en heeft daarmee en schitterend decor. Om het te bewonderen mogen bezoekers, voor het eerst in de geschiedenis van de net geen 25 jarige tuin, en alleen voor deze gelegenheid, rondstappen over de veranda van dit gebouw.

 

‘Beauty of nature’

Sluitstuk van deze kikumatsuri is een combinatie van fotografie en bloemsierkunst. Michèle Francken (Qualified European photographer portret&mode) en Tomas De Bruyne tonen ‘Beauty of Nature’ of verzoening tussen vrouw en bloem. Hiervoor lieten Michèle en Tomas zich inspireren door de Oosterse cultuur en symboliek van de chrysanten. Zo weerspiegelen de foto’s oa het kosmisch begrip Yin/Yang en de waardevolle betekenis binnen deze dualiteit. De serie is te zien tijdens het Chrysantenfestival in het paviljoen Okando, dat daarmee ten volle geïntegreerd wordt in het tuinbezoek.

www.japansetuin.be