Keukenhof in teken van De Stijl

Bloemententoonstelling Keukenhof staat dit jaar in het teken van De Stijl, de vernieuwende stroming waarin kunstenaars en ontwerpers als Mondriaan, Van Doesburg, Van der Leck en Rietveld een eeuw geleden aan de basis stonden. Daarom wordt het ‘Dutch Design’ nu nationaal gevierd en is dat ook het thema van de Keukenhof.

Op de fleurige jaarlijkse trekpleister is er bijvoorbeeld een bloemenmozaïek van 250 m² ontworpen dat is gebaseerd op een schilderij van Mondriaan met de bekende kleurige vlakken. Om het mozaïek het hele voorjaar in bloei te houden, zijn de 80.000 bloembollen in twee lagen geplant: tulpen, blauwe druifjes (muscari) en krokus. Ook staat er een enorme Rietveld-stoel en komt het thema in het hele park terug.


Nieuw dit jaar is de entree van het bloemenpark in Lisse. Onder architectuur van Mecanoo uit Delft is een gebouw neergezet dat veel groter is dan de oude kleine ingang, zegt een woordvoerster. Ook de verdere toegang naar het park is ruimer opgezet om de toestroom te versoepelen.

Ongeveer veertig tuinmannen hebben in totaal 7 miljoen bollen geplant voor de jaarlijkse tentoonstelling die alleen in de lente is geopend. Het park gaat op donderdag 23 maart open voor het publiek. Tot aan de sluiting op 21 mei verwacht de Keukenhof 800.000 tot een miljoen bezoekers uit zeker honderd landen. Het dagelijkse aantal bezoekers fluctueert tussen de 7000 en 60.000.

Permanente tentoonstelling vaste planten
Dit jaar wordt er op de Keukenhof voor het eerst een permanente tentoonstelling met buitenplanten ingericht. De Vaste Plantenshow gedurende de laatste weken van de openstelling komt te vervallen.

De Keukenhof heeft ervoor gekozen om in plaats van de tijdelijke vaste plantenshow een gedeelte van het Willem Alexander Paviljoen in te richten met een permanente show van buitenplanten. De FPC Outdoor van royal FloraHolland heeft de show ingericht. 40-50 plantenbakken worden aangekleed met een mix van perkgoed, balkon en terrasplanten en boomkwekerijproducten.

 

De Keukenhof