Hydrangea macrophylla ‘Ruby Tuesday’ beste nieuwigheid Plantarium

Hydrangea macrophylla ‘Ruby Tuesday’ van De Jong Plant uit Boskoop is uitgeroepen tot beste nieuwigheid van de beurs Plantarium. De hortensia is ingezonden door. In totaal werden negen planten met goud bekroond.

Hydrangea macrophylla ‘Ruby Tuesday’ is een opvallend compacte en vooral stevige plant met stevige bloemen, in een onderscheidende en zeer aansprekende kleur, aldus de KVBC jury.


Acht gouden medailles
Buiten de beste nieuwigheid werden nog zeven andere planten door de jury met goud bekroond.

• Ceanothus impressus ‘Cool Blue’ van Huisman Boomkwekerij uit Boskoop kreeg als juryrapport: uniek in het sortiment met een frisse uitstraling. Het zilverbonte blad lijkt behoorlijk stabiel en een prima presentatie.

• Coreopsis ‘KA-POW Golden Yellow’ van Moerheim New Plant/Meilland Nederland uit Leimuiderbrug. Hiervan zei de jury: “Prima gepresenteerde planten; opvallend grote bloemen in frisse, aantrekkelijke kleur”.

• Geranium pratense ‘Midnightlyona’ (MIDNIGHT GHOST) van Compass Plants BV uit Hillegom werd door de jury vernieuwend genoemd door de combinatie van donker blad en vrijwel witte bloemen; stevige stelen; goede teeltprestatie om de planten in augustus in bloei te tonen.

• Van Hydrangea macrophylla ‘Dancing Snow’ (DOPPIO BIANCO) van Kwekerij Lendert de Vos BV uit Reeuwijk gaf de jury aan: zeer vernieuwende combinatie van bloemkleur- en vorm.

• Hydrangea paniculata ‘PIIHPI’ (BABY LACE) van Boomkwekerij Alex Schoemaker/Plantipp BV uit Boskoop/IJsselstein heeft mooie stevige, compacte planten; vernieuwend in combinatie met de bloemvorm, aldus de jury.

• Nandina domestica ‘Twilight’ van About Plants Zundert BV/Plantipp BV uit Zundert/IJsselstein kreeg als jurycommentaar: zeer uniform gekweekte en goed gepresenteerde planten; het bonte blad is in het sortiment Nandina vernieuwend.

• Photinia serratifolia ‘Oploo5’ (PINK CRISPY) van Van Oploo Tuinplanten/Plantipp BV uit Bavel/IJsselstein valt op door de mooie combinatie van bladkleuren (jong en volwassen) en takkleur, aldus de jury.

De jury kende voorts vijftien zilveren en elf bronzen medailles toe.

De jurering van de nieuwigheden wordt gedaan door een keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen. Bij de 33e editie van Plantarium waren er 127 planten ingeschreven voor de nieuwighedenkeuring.