Junya Ishigami wint met Art Biotop Water Garden eerste Obel Award

De Japanse architect Junya Ishigami heeft de eerste Obel Award gewonnen voor de Art Biotop Water Garden in Japan. De Obel Award is een nieuwe, internationale architectuurprijs, die jaarlijks zal worden uitgereikt door de in Kopenhagen gevestigde Henrik Frode Obel Foundation.

Doel van de nieuwe architectuurprijs, waaraan een bedrag van 100.000 € is verbonden, is om recente architectuurprojecten die bijdragen aan menselijke ontwikkeling en innovatieve oplossingen bieden voor dringende problemen, te bekronen. Elk jaar stelt de jury een thema voor de Award. Voor de 2019-editie was dat ‘Welzijn door architectuur’, waarmee de jury zocht naar de omvormende en sociale waarde van architectuur.


Welzijn door architectuur
De jury koos Junya Ishigami + Associates als winnaar voor het project Water Garden in Art Biotop aan de voet van het Nasu-gebergte ten noorden van Tokio. Art Biotop biedt retraites rond kunst en nodigt kunstenaars uit om er te werken. Voor dit initiatief heeft een ‘watertuin’ als meditatieplek ontworpen.
De ‘watertuin’ van Ishigami bestaat uit 318 bomen en 160 vijvers, die een even organisch als vervreemdend beeld oproepen. “De architectuur van Ishigami is de architectuur van de ruimte in plaats van het object, hetgeen afwijkt van de conventionele architectuur”, zegt juryvoorzitter Martha Schwarz. “Hij verwerpt het idee van architectuur als een gebouwde, utilitaire structuur door omkering van het gewoonlijke proces, dat stelt: eerst gebouw, dan – eventueel – landschap. In plaats daarvan vraagt Ishigami ons met het project ‘Water Garden’: is dit architectuur, landschapsarchitectuur of kunst?”
De ontwerpen van de Japanse architect Ishigami kenmerken zich overwegend door experimentele structuren die de traditionele architecturale conventies interpreteren en natuurlijke fenomenen daarin een plek geven. Hij is winnaar van de Leone d’ oro op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010 en heeft het Serpentine Pavilion 2019 ontworpen.

Obel Award