Jong en oud samenbrengen in ‘Generatietuinen’ [VIDEO]

GoodPlanet organiseerde de voorbije jaren projecten in woonzorgcentra en lokale dienstencentra om ouderen en kinderen samen te brengen in zogenaamde ‘Generatietuinen’. De generatietuin biedt jong en oud uitdaging om op een laagdrempelige en speelse manier in beweging te komen en aan hun gezondheid te werken.

GoodPlanet Belgium vzw ontwikkelde het project Buitenkansen om kinderen en senioren samen te brengen in een boeiende en bloeiende groene omgeving: de generatietuin. Intussen zijn er al een viertal generatietuinen gerealiseerd in Brussel.


• De tuin van het Brusselse OCMW-rusthuis Anne-Sylvie MOUZON werd, in samenwerking met GoodPlanet Belgium, omgetoverd tot ‘Het kleine paradijs’ met moestuin, kruidentuin, buurtcompost en kippen. Kinderen uit de buurt komen de ouderen regelmatig halen om in de tuin van het rusthuis te tuinieren en te spelen. Zo werd deze tuin in de kleine en dichtbevolkte gemeente Sint-Joost-ten-Node het groene decor van diverse ontmoetingen en stil genieten. De tuin groeit en bloeit, net als de vriendschap tussen de bewoners en de kinderen.

• Bewoners van het woonzorgcentrum Iris (Jette) en kleuters van het IBO De Puzzel-Magritte tekenden mee aan de tuin en gaven de eerste spadesteek. In de kruidentuin hebben ze flink geëxperimenteerd met kruiden en koken.

• In de tuin van Residentie Koningin Fabiola (Oudergem) komen leerlingen uit een naburige school tuinieren in moestuinbakken, spelen in de wilgenhut of werken in de compost.

• Het lokaal dienstencentrum Cosmos in Anderlecht stelde z’n grijze binnenplaats ter beschikking. Senioren, kinderen van IBO KIK Eloy en jongeren van JES togen aan het werk en braken tegels uit, zetten plantenbakken in elkaar en maakten houten spelletjes. Ze vierden hun vergroende binnenplaats met veel lekkers en spetterende waterpret.

 

Brochure ‘Leidraad generatietuinen’

Gedeelde ruimtes, meer groen en aangenamer leven voor jong en oud. Het is een waardevolle en noodzakelijke trend. Maar hoe begin je eraan? GoodPlant bundelde de ervaringen samen met inspirerend beeldmateriaal in een handige publicatie.

U kunt de ‘Leidraad Generatietuinen’ hier downloaden.