Japanse tuin in Drie Fonteinen Vilvoorde

Enkele jaren geleden ontstond de idee tussen de burgemeesters van Komatsu en Vilvoorde om naar aanleiding van de 40-jarige jumelage in 2014 in hun steden een tuin aan te leggen die de duurzame vriendschap tussen beide symboliseert. Ondertussen zijn die tuinen een feit. In Komatsu gaven experten van het ANB en van Vilvoorde hun medewerking bij de aanleg van een Vlaamse rozentuin, als ‘tegenprestatie’ werkten de Japanse collega’s mee aan de aanleg van een typisch Japanse tuin in Vilvoorde.
De ‘Komatsu Landscape Garden’ geeft in miniatuur de natuurlijke omgeving van Komatsu weer, inclusief de omliggende bergen en meren. Het pad door de tuin nodigt iedereen uit om deze Japanse stad te bezoeken. Alle blikvangers (de brug, de lantaarn, de ‘tsukubai’, de wegwijzer, …) zijn van Japanse makelij en werden per schip naar België vervoerd.
De tuin schermt het vergezicht vanuit de Franse tuin op de moderne gebouwen af en is daarom landschappelijk zeer interessant. De Japanners kwamen zowel bij het ontwerp en de materiaalkeuze als bij de uitvoering van de werken ter plaatse.
Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos: “De tuinen zijn een prachtig voorbeeld van hoe mensen met een andere culturele achtergrond kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren. Ook de vele bedrijven en werknemers uit deze regio zijn welkom om in deze Japanse tuin even een frisse neus te halen. Natuurplekjes zoals deze tuin maken onze buurt gezonder en verbeteren ook onze werkprestaties. Groene longen geven niet alleen onze geest zuurstof, ook onze economie.”