Internationaal Tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire

Het Internationaal Tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire loopt dit jaar van 25 april tot 3 november. “Tuinen van het paradijs” dat is het thema van de 28e editie van het Internationaal Tuinenfestival.

 


Het International Tuinenfestival is sinds 1992 een proeftuin voor moderne creativiteit op het gebied van tuinen en landschapsarchitectuur in de wereld. Het Festival is een goudmijn aan ideeën en een ware broeikas voor talent en brengt daarmee een nieuwe dynamiek in kunst toegepast in tuinen. Het is interessant voor zowel het publiek als de tuinprofessional met nieuwe composities van bloeiende planten, nieuwe materialen en ideeën en innovatieve invalshoeken.
De diversiteit, creativiteit en kwaliteit van de projecten hebben ertoe bijgedragen dat het Festival een internationale reputatie heeft opgebouwd en een niet te missen ontmoetingsplaats werd voor de presentatie van het werk van een nieuwe generatie landschapsarchitecten.

Tuinen van het Paradijs

“Tuinen van het paradijs” dat is het thema van de 28e editie van het Internationaal Tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire. Het paradijs, is dat niet waar de zuivere zielen en de engelen wonen? Een oord van onschuld en lieflijkheid, daar waar de hele mensheid naar streeft, de droom van oneindig geluk, die de geest al duizenden jaren bezighoudt. En de tuin, heeft die niet altijd al het paradijs verbeeld, met het zuiverende water van haar bronnen, de weldadige schaduw van de bomen, het heerlijke parfum van bloemen en de milde frisheid van de avondbries…? Andere talen spreken een duidelijkere boodschap. In het Perzisch betekent “Pairidaēza” immers tuin. De plaats der zaligheid, waar men geniet van zuiver geluk en een wonderlijk evenwicht, de tuin is een ruimte waar dromen leven en men daadwerkelijk kan vergeten.

Maar is de mens van tegenwoordig in staat een paradijs te creëren waarin natuur en de beste moderne uitvindingen samenkomen, een paradijs dat de mens dient en de ander in zijn waarde laat? Moet de mens van vandaag het paradijs op aarde niet opnieuw uitvinden, gebruikmakend van de verbinding en integratie tussen de ons bekende werelden: het natuurlijke en het kunstmatige? Net als ten tijde van het humanisme zijn we aangekomen bij een historische overgangsfase die een nieuwe wereld, een nieuwe ‘renaissance’ zal voortbrengen.

De deelnemers aan de editie 2019 van het festival bieden een eigentijdse visie op dit nog uit te vinden paradijs, waar technologie en natuur “harmonieus moeten samenkomen” en mensen samenwerken voor een betere wereld uitgebeeld in uitzonderlijke tuinen. Ze combineren de utopische visie van deze gedroomde werkelijkheid met de uitvindingen van onze tijd, en dat zowel in materialen als in vegetatieve aspecten.

www.domaine-chaumont.fr