Antwerpen / Groene speelzone bovenop dak

Jeugdorganisatie Habbekrats in de Sint-Andrieswijk in Antwerpen heeft plannen voor een groen speeldak op de locatie in de Prekersstraat. Het ontwerp gaat uit van een groene oase voor kinderen en jongeren uit de buurt met een weelderige tuin, een groene overkapping, een klimboom en een telescoop om naar de sterren te kijken, een boomhut en een waterelement.

 


Tien jaar geleden startte Habbekrats het jeugdcentrum ‘ForTeens’ in een voormalige stoomwasserij in de Prekersstraat. De jeugdorganisatie zet in op de leefbaarheid voor jongeren in de stad. Om haar werking naar een hoger niveau te tillen, wil Habbekrats onder impuls van Stadslab een groen speeldak inrichten op de locatie in het centrum van de stad.

“Met ons groen dak willen we regenwater opvangen én extra speelruimte creëren middenin een druk bewoonde stad. What’s not to love?”, zegt Dries Boeye, jeugdwerker bij Habbekrats. “Initieel wilden we een voetbalkooi, maar dat idee hebben we in samenspraak met de buurt en de stad laten varen. Een groendak past trouwens meer in ons idee van het gebouw. In de kelder kunnen de jongeren vechtsporten doen en is het wilder, bovenaan zijn ruimtes voor rustige activiteiten. Hoe hoger je gaat, hoe kalmer het wordt.”

In het ontwerpvoorstel van Averechts Architecten krijgt het modernistische gebouw van voormalig stadsbouwmeester Emiel van Averbeke twee toegankelijke lagen: een weelderige tuin en een groene overkapping. “Het moet de kinderen een plek voor verwondering bieden”, zegt Bart Favoreel van Averechts Architecten. “We willen een soort afdak dat beschutting biedt in de zomer, maar toch licht doorlaat. Op dat afdak komen enkele boomhutachtige plekjes waar kinderen kunnen wegdromen, om even de koning te rijk te zijn met uitzicht over Antwerpen. Er komt een betonnen balustrade die de historiciteit van het gebouw respecteert, het pand heeft een beschermd vooraanzicht. Rondom de balustrade zal groen komen dat mee als barrière dient.”

Centraal in de tuin voorziet het ontwerp een semi-overdekte zone om te relaxen, leren, spelen. Alles wordt omgeven door een dichte, rijke en uitbundige begroeiing. Dit groen is zowel esthetisch als functioneel, het dient namelijk als buffer tussen het beloopbare pad, het plein en de dakrand. Enkele ladders maar ook een klimboom nodigen jongeren uit om te ontdekken en met een telescoop naar de sterren te kijken, een boomhut te bewonen of te spelen met een waterelement; kortom om zich thuis te voelen in het hartje van de stad. Ten slotte zou een lichte modulaire luifelstructuur beschutting bieden tegen regen alsook tegen de steeds warmere zomers.

De stad investeert jaarlijks 282.000 € in Habbekrats ForTeens. Voor het groendak-project werd 50.000 € extra toegekend.

Illustraties Bart Favoreel, Averechts Architecten