IGA Berlin 2017 / Natuur in de stad

De Internationale Gartenbau Ausstellung (IGA) is een grootschalige tienjaarlijkse tentoonstelling op het gebied van de Tuin- en Landschapsarchitectuur in Duitsland. De voorbereidingen voor de volgende editie in Berlijn in 2017 zijn al volop aan de gang.

IGA Berlin 2017 wil een nieuw type van stedelijk park creëren waar de bezoekers kunnen kennis maken met tuinkunst, landschapsontwerp en natuur in een thematisch en natuurlijk geïntegreerd geheel, waar ook sport en spel als natuur en cultuur aan bod komen. De IGA Berlin wil een soort laboratorium zijn waar geëxperimenteerd wordt met alle mogelijke vormen van stedelijk groen, zoals stadsboerderijen en gemeenschapstuinen, alternatieve vormen van energiewinning, stadsbossen, stedelijke natuurreservaten enzovoorts.


Het masterplan voor de IGA Berlin werd, na een internationale wedstrijd, opgemaakt door het Duitse geskes.hack Landschaftsarchitekten.

01-pict-slider_01

02-pict-slider_01

Het festivalterrein van meer dan 100 hectare ligt aan de rand van de stad in het vroegere Oost-Duitse Marzahn-Hellersdorf district, op een tot nu toe onbestemd terrein rond het bestaande tuinenpark ‘Tuinen van de Wereld’. Daar komt een tiende thematuin, een Engelse landschapstuin naar een ontwerp van het Engelse bureau Austin-Smith: Lord Architects.

Het festival waaiert ook uit naar verschillende andere sites in het centrum van de stad, zoals de voormalige luchthaven van Tempelhof.

04-pict-slider_01

05-pict-slider_01