Gentse Floraliën / Het Kuipke wordt mystiek bos

De Gentse Floraliën hebben plaats van 29 april tot en met 8 mei 2022. Een van de blikvangers van deze editie is de wielerpiste ‘het Kuipke’ die wordt omgetoverd tot een bijzonder bosfragment. Het ontwerp, geïnspireerd op het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck, werd bekroond als winnaar van een ontwerpwedstrijd van de Vlaamse Provincies en de Gentse Floraliën. Het ontwerp speelt dan ook in op belangrijke speerpunten van de Vlaamse provincies zoals ontharding, landschapsbeleving, plattelandsontwikkeling en (fiets)recreatie.

Het middenplein van het Kuipke wordt met bijna 500 jonge bomen van verschillende formaten omgetoverd tot een Vlaams bos dat bestaat uit zes natuurlijke Vlaamse bostypes. Dit gaat van de natte Elzenbroekbossen langs de Vlaamse rivieren tot de drogere Dennen – Eikenbossen uit de Kempen. De bomen breken als het ware door het verharde middenplein en illustreren hiermee de kracht van natuur in relatie tot de Vlaamse bouwwoede. De compositie bestaat uit een centrale open ruimte onder de zon. Het is een knipoog naar het schilderij Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Het oude bos, gehuld in een mystieke sfeer met mist, vormt een iconisch beeld dat versmelt met de karakteristieke vorm van de wielerpiste. In het bos ontdekken de bezoekers, verscholen tussen de bomen, vijf florale werkstukken waarvan één van de hand van internationaal gelauwerde florist Daniël Ost.


Na afloop van de Floraliën krijgen de bomen een tweede leven in het kader van een bosuitbreiding op het Provinciaal domein Het Leen in Lievegem – Eeklo. Bezoekers van het Kuipkebos kunnen zich registreren als meter-of peter van het bos en de aanplant in het najaar op de voet volgen. Op die manier hopen de ontwerpers en organisatoren met het Kuipkebos het brede publiek te sensibiliseren omtrent de unieke belevingswaarde van bossen en de noodzaak voor ontharding en bosuitbreiding.
Het ‘Kuipkebos’ werd ontworpen door het jonge Gentse ontwerpbureau Kollektif van landschapsarchitecten Björn Bracke en Joke Vande Maele, die onlangs nog de ontwerpwedstrijd voor de heraanleg van het Flageyplein in Brussel wonnen.

Illustraties: Kollektif

Meer info: gentsefloraliën.be