Dit zijn de winnaars van de wedstrijd De Vlaamse Tuinaannemer 2022-2023

Op de vakbeurs Green in Gent Expo werden de prijzen van de jaarlijkse wedstrijd De Vlaamse Tuinaannemer 2022-2023 uitgereikt. We stellen hier de winnaars voor.

De wedstrijd ‘De Vlaamse Tuinaannemer’, al 26 jaar een uniek project dat georganiseerd wordt in samenwerking met de professionele tuinaannemerssector, is een promotionele wedstrijd. Door aan individuele tuinaannemers een prijs toe te kennen voor hun vakbekwaamheid tijdens een feestelijke laureatenhuldiging en dit dan via alle mogelijke mediakanalen onder een brede aandacht te brengen, maakt ‘De Vlaamse Tuinaannemer’ promotie voor het beroep van tuinaannemer en voor duurzame, kwaliteitsvolle tuinen in het algemeen. De organisatie van deze wedstrijd is sinds dit jaar in handen van PSG nv en wordt ondersteund door een werkgroep van professionelen uit de wereld van de tuinaannemers en kwekers.


Naast vakmanschap heeft de jury dit jaar het accent gelegd op budget- en klimaatvriendelijke tuinen met een uitgesproken beplanting. Bij het beoordelen van de tuinprojecten schenkt onze vakjury extra aandacht aan duurzaamheid, groenbehoud en biodiversiteit. In deze editie van “De Vlaamse Tuinaannemer” wilde men de ecologische inspanningen van de tuinaannemers extra benadrukken en belonen met het speciale ‘eco-friendly’-label. Volgende tuinaannemers kregen het eco-friendly label.

• Guerill: goudwinnaar in de categorie Tuinen < 250 m2 

• Tuinarchitectuur & -aanleg Roeland Vranckx: goudwinnaar in de categorie Tuinen tussen 250 en 1000 m2 

•  Alcea: bronswinnaar in de categorie Tuinen tussen 250 en 1000 m2 

• Tuinen Vulsteke: goudwinnaar in de categorie Tuinen > 1000 m2 

> Tuinen Heylen: goudwinnaar in de categorie “Groen kleurt”

Traditiegetrouw zet BEST-select, in het kader van de ‘Vlaamse Tuinaannemer’-wedstrijd, een winnaar met uitgesproken groene kennis in de spotlights. Deze coöperatieve vereniging is een samenwerking van 17 Vlaamse sierboomkwekerijen die hun krachten en kennis bundelen in de zoektocht naar nieuwe kwaliteitsvolle en ziekteresistente planten. Dit jaar gaat deze prijs naar Emmanuel Heylen van Tuinen Heylen uit Lille, een van de goudwinnaars in de categorie Groen Kleurt. Een grote selectie en gezonde toepassing van bomen en heesters in combinatie met vaste planten, leveren het bewijs dat plantenkennis primair is.

Ook dit jaar werden de projecten via sociale media losgelaten op tuinminnend Vlaanderen. De tuin met de meeste stemmen wint de Publieksprijs. Dit jaar ging die prijs naar een tuin van Tuinen Paul Nijst uit Zutendaal.

Tuinen < 250 m2

GOUD – GUERILL, Kruisem

Tuinaannemer Pieter Maes transformeerde dit perceel van 5 op 25 meter in Gent naar een echte belevenistuin. Op ingenieuze wijze werden de bomen, struiken en heesters van de buren ingezet om de smalle aard van de tuin te maskeren. Maar ook de uitbundige beplanting neemt deze functie op zich.

Guerill.be

ZILVER JAN BELAEN TUINAANLEG, Meulebeke

Naast een ervaren tuinaannemer is Jan Belaen erg bedreven in de bijenteelt. Door zijn liefde voor deze gevleugelde beestjes, staat biodiversiteit steeds centraal in zijn werk. En zelfs op een plek zoals dit industrieterrein, weet hij de bijtjes naar de bloemetjes te lokken.

Janbelaen.be

BRONS – BART JANSSEN TUINWERKEN, Oudsbergen

Wanneer jij je tuin professioneel laat aanleggen, doe je een investering die jaren moet meegaan. Daarom kiest tuinaannemer Bart Janssen steeds voor de meest degelijke materialen. In dit specifieke project koos hij voor een oogstrelende combinatie van cortenstaal, kleiklinkers en blauwe steen. Maar ook de Swing haagbeuk, gepatenteerd voor zijn mooie gebogen vorm, speelt een belangrijke rol in de tuin!

Tuinwerken.be

Tuinen 250-1000 m2

GOUD – TUINARCHITECTUUR & -AANLEG ROELAND VRANCKX, GeelMet twee handen greep tuinaannemer Roeland Vranckx zijn kans om het stukje groen bij deze dierenartsenpraktijk om te vormen tot een deel van het landschap. Daarvoor maakte hij gebruik van twee typisch Belgische landschapselementen: het heuvelachtige van de duinen en de architecturale populierenlijnen uit de Kempen. Het resultaat is een prachtige tuin die zelfs als herkenningspunt dient voor de buurtbewoners.

Tuinenvranckx.be

ZILVER – PUUR, Alken

Deze buitenruimte bevindt zich aan het kantoor van een paardenstoeterij die handelt in springpaarden. Jan Nickmans van PUUR slaagde erin om een tuin te creëren die barst van het vakmanschap. De grote glaspartijen kijken uit op de piste waar de ruiters hun springpaarden showen. Het was dus cruciaal dat deze ‘buitenshowroom’ zowel vertrouwelijk, huislijk als luxueus aanvoelt.

Puurgroen.be

BRONS – ALCEA, Beveren

Met nieuwe afwerkingsmaterialen zoals rockpanel, bijzondere plantenvariëteiten zoals Pulmonaria ‘Samurai’, een state of the art biologisch zwembad en een prachtige verticale tuin, wisten tuinaannemer Christof Ivens en zijn team onze jury te overtuigen. Het is niet eenvoudig om de harmonie te bewaren in een tuin waar zoveel te beleven valt. Toch slaagde Alcea erin om eenheid te brengen in de hoeveelheid der dingen.

Alcea.be

Tuinen > 1000 m2

GOUD TUINEN VULSTEKE, Boezinge (Ieper)

Deze uitgestrekte landschapstuin werd gerealiseerd door tuinaannemer Carl Vulsteke in samenwerking met tuinarchitect Geert Bossaert. Het project onderging een totale metamorfose met respect voor de bestaande bomen en planten. Het landschap van de Vlaamse Ardennen speelt de hoofdrol, en dat zorgt voor enkele idyllische vergezichten.

Tuinenvulsteke.be

ZILVER ARTE VERDE, Zottegem

Voor de bouw van de woning kregen tuinaanlegger Frederik De Vos en tuinarchitect Gerben Van Bever de kans om hun tuinplan volledig af te stemmen met de  plannen van de architect. Het grote voordeel hiervan is dat de aanleg optimaal werd gecoördineerd. De tuin zelf werd volgens een zeer strak lijnenpatroon ingedeeld. Ook de frivole beplanting geeft de nodige Ibiza-vibes aan dit stukje groen.

Arte-verde.be

BRONS – TUINEN PAUL NIJST, Zutendaal

Tuinen Paul Nijst is al bijna 40 jaar actief in de sector. Deze ervaring vertaalt zich in projecten die zowel knowhow als frisheid uitstralen. In deze tuin zijn er op vlak van beplanting geen alledaagse keuzes gemaakt. Integendeel, er werd specifiek voor plantenvariaties gekozen die net dat tikkeltje interessanter zijn in bloei en uitstraling.

Deze tuin won ook de Publieksprijs 2022

Tuinenpaulnijst.be

Jong talent (voor tuinaannemers tot 30 jaar)

GOUD – C. VAN DER LINDEN, Meer

Cis van der Linden is een jonge tuinaannemer met een even jong team onder zich. Ondanks hun jeugdigheid – of net dankzij hun jeugdig enthousiasme – zijn ze in staat om fenomenale projecten te creëren. Zoals deze tuin, een pareltje waarmee ze met goud aan de haal gaan in onze wedstrijd.

Cisvanderlinden.be

ZILVER FLORIS EXTERIOR, Dikkelvenne

Deze prachtige kasteeltuin in Asper was kortgeleden nog compleet overwoekerd. Maar door de goede zorgen van tuinaannemer Floris De Brabandere kunnen de bewoners nu weer optimaal van het groen genieten. Met zachte hand veranderde hij de woestenij is een tijdloze tuin die past bij het historisch karakter van het kasteel. En om de bestaande beplanting voor verdichting van de grond te behoeden, kwamen daarbij geen zware machines aan te pas.

Florisexterior.be

BRONS – GARDEN DESIGN & CO, Wemmel

Het mooiste wat je als tuinaannemer aan je klanten kunt geven, is een connectie met de natuur. Een opzet waarin tuinaannemer Kenny Schodts ruim geslaagd is met dit tuinproject. De klanten hebben nu meer appreciatie voor het buitenleven. Er wordt minder tv-gekeken en veel meer buiten gezeten. Ze noemen de tuin zelfs hun eigen stukje Zuid-Frankrijk.

Gardendesign-wemmel.be

Groen kleurt

Tuinaannemers die de jury niet alleen overtuigden met hun uitmuntend allround vakmanschap maar ook met het gebruik van exclusief groen, bijzondere plantencombinaties of speciale aandacht hebben voor groenbehoud, vind je terug in de categorie “Groen kleurt”.

GOUD – TUINEN HEYLEN, Lille

Noem hem eigenzinnig, noem hem visionair, Emmanuel Heylen is een tuinaannemer die de tuin ziet als een stapsteen naar natuurzorg. Hij legt tuinen aan die nauw verweven zijn met de omliggende natuur. Een concept dat we terugzien in dit winnend project.

Tuinenheylen.be

GOUD – JAPANSE TUINEN FESTJENS, Hoeselt

Een Japanse tuin hoort je aan te zetten tot meditatie en bezinning. Dit project draagt de naam ‘De tuin van de zilveren maan en het ochtendgloren’ en werd vervaardigd met een grote portie balans en symbolisme. Tevens getuigt de manier waarop de maaskeien, een typische steen van de maaskant, werden geïntegreerd in dit uitheemse design van puur vakmanschap.

Japansetuinen.be

BRONS – CHRISTOPH SOENENS TUINARCHITECT, Oostrozebeke

Dit Antwerpse stadstuintje kwam tot stand door een leuke toevalligheid. Op een dag bladerde de opdrachtgeefster door een oude brochure van onze wedstrijd en ze werd instant verliefd op een project van de gerenommeerde tuinaannemer Christoph Soenens. Deze man moest en zou ook haar stukje groen onder handen nemen. En zo herhaalde de geschiedenis zich met alweer een winnend project.

[email protected]

Bekijk hier alle bekroonde tuinen